HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

Csehország: 2013-tól tovább drágulhat az egészségügyi ellátás

A cseh Egészségügyi Minisztérium 2013-tól várhatóan bővíteni fogja a co-payment köteles egészségügyi termékek és szolgáltatások körét, ezáltal kívánja ellensúlyozni a társadalom elöregedéséből fakadó, egyre növekvő többletkötségeket.

A Hospodarske noviny (HN) cseh napilap tudósítása szerint Leos Heger cseh egészségügyi miniszter bővíteni akarja azon egészségügyi szolgáltatások körét, amelyekért a betegeknek co-paymentet kell fizetniük. Azzal indokolja szándékát, hogy ellensúlyozni kell a lakosság elöregedéséből fakadó egészségügyi többletkiadásokat. 2013-tól várhatóan további 70 tétellel egészítik ki a co-payment köteles egészségügyi termékek és szolgáltatások listáját.

2012. január 1-től a cseheknek 18 féle extra ellátásért (azaz a standard ellátáson felüli ellátásért) kell fizetniük, mint pl. jobb minőségű kontaktlencsék, könnyített típusú ortopédiai eszközök, védőoltások bizonyos típusai. 2013-tól a cseh egészségügyi minisztérium a drágább csípő- és térdimplantátumokat, valamint bizonyos nőgyógyászati és urológiai szolgáltatásokat is fel kíván venni a co-payment köteles listára. Azt is fontolgatják továbbá, hogy a gyógyfürdői szolgáltatásokat, a rehabilitációt, a felnőttek számára készített fogtöméseket, a krónikus ápolást, valamint a mentők általi szállítást szintén kiemelik a kötelező egészségbiztosítás által lefedett szolgáltatások köréből.

2012 előtt minden ellátás a kötelező egészségbiztosítás által lefedett, standard ellátásnak minősült. A betegek csak bizonyos fogászati szolgáltatásokért fizettek, és a vizitdíj is alacsony mértékű volt (30 cseh korona=342 Ft). Ugyanakkor a hálapénz-fizetés széles körben elterjedt Csehországban.

A szociáldemokrata ellenzék (CSSD) alkotmányojogi panaszt nyújtott be az egészségbiztosítási törvény ellen, mivel nem értenek egyet az extra ellátásért fizetendő díjak bevezetésével. Habár az Alkotmánybíróság döntése még nem született meg ez ügyben, a cseh egészségügyi miniszter már dolgozik a lista bővítésén. Július 2-tól a teljes mértékben a betegek által térített gyógyszerek körét kiterjesztették az allergiagyógyszerekre is.

Az egészségügyi minisztérium azt akarja elérni, hogy a páciensek által fizetett co-payment az összes egészségügyi költség 24 százalékát tegye ki 2014-től (jelenleg mintegy 18 százalék). A társadalom elöregedése ugyanis egyre nagyobb anyagi terhet jelent az egészségügyi rendszer számára. Miközben az állami egészségbiztosítás bevétele egy foglalkoztatott után havonta átlagosan 2865 korona (32661 Ft), az állam 723 koronát (8242 Ft) költ havonta egy nyugdíjas, egyetemi hallgató vagy gyermek egészségbiztosítására. Az egyik vezető cseh bank, a Komercni banka (KB) becslései szerint a cseh egészségügyben három év múlva 15 milliárd korona (171 milliárd Ft) hiány fog keletkezni a lakosság elöregedése miatt, amennyiben a finanszírozási szabályozásokat nem módosítják. 2025-re ez a hiány 56 milliárd koronára (638,4 Ft) növekedhet, amely a jelenlegi egészségügyi költségvetés egynegyede.

A cseh egészségpolitikusok számára két lehetőség kínálkozik a forrásbevonásra: a nyugdíjkorhatár további emelése, amely egy politikailag nagyon érzékeny terület, valamint a co-payment köteles szolgáltatások körének bővítése.(AZS)

Forrás: HN: Czechs may pay cash for more health care as of 2013. Prague Monitor, 2012.07.03. http://praguemonitor.com/2012/07/03/hn-czechs-may-pay-cash-more-health-care-2013
(letöltés: 2012.07.13.)

Megjelenés dátuma: 2012-07-13 11:04:25