HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Minőségügy

Csehország: nyelvi kártyák a külföldi betegekkel való kommunikáció megkönnyítésére

A cseh Egészségügyi Minisztérium nyelvi kártyák bevezetését tervezi a kórházakban és rendelőkben, a külföldi betegekkel való kommunikáció megkönnyítése, valamint az egészségturizmus fellendítése céljából.

A cseh Egészségügyi Minisztérium fontolgatja, hogy minden kórházat és rendelőt nyelvi kártyával lát el, hogy elősegítse a külföldi páciensekkel történő kommunikációt. A nyelvi kártyák Plzen városában már eredményesnek bizonyultak.

A politikai döntéshozók azzal érvelnek, hogy a nyelvi kártyákkal időt és pénzt lehet megspórolni. Jelenleg még viták tárgyát képezi, hogy a kártyákat az Egészségügyi Minisztérium fogja-e szétosztani a kórházaknak, vagy a kórházak és orvosok maguk fogják létrehozni ezeket. A végső döntést várhatóan augusztus elején fog meghozni. A nyelvi kártyák használata a magánorvosoknak is felkeltette az érdeklődését.

Elvileg egy sebészeti vagy nőgyógyászati kártyaszett kialakításának költsége egy tolmács egyszeri alkalmazásának költségével egyezik meg. Ugyanakkor a kártyaszett, melynek ára 1000-2000 cseh korona (11 360- 22 720 Ft) között mozog, többszöri felhasználásra alkalmas.
Az egyik Plzenben használatos kártyaszett 60 kártyát tartalmaz, és minden kérdést öt nyelvre fordítottak le: angolra, németre, mongolra, oroszra és vietnámira. Minden kérdést képpel is illusztráltak. A kártyák segítségével az orvosok könnyebben érthetik meg azon páciensek problmáit, akik nem beszélnek angolul.

A kártya bevezetésére az egyre növekvő egészségturizmus miatt van szükség: egyre több külföldi érkezik Csehországba azért, hogy kezeltesse magát, mivel a cseh egészségügyi ellátás jó minőségű, ugyanakkor alacsony árú. (AZS)

Forrás: HealthMin mulls language cards to facilitate communication with foreign patients. Prague Monitor, 2012.07.12.
http://praguemonitor.com/2012/07/12/healthmin-mulls-language-cards-facilitate-communication-foreign-patients

Megjelenés dátuma: 2012-07-16 16:47:52