HealthOnline cikkek

Ország: Amerikai Egyesült Államok

Témakör: Egészségpolitika

Az amerikai képviselőház újra szavazott az egészségügyi törvény hatálytalanításáról

Július 11-én a republikánus többségű képviselőház újra szavazásra bocsátotta az egészségügyi rendszer átalakítását célzó törvényt, miután a Legfelsőbb Bíróság nemrég megerősítette azt.

Az "Affordable Care Act" nevű törvényt 2010 márciusában írta alá Barack Obama amerikai elnök. Az egészségügyi törvény visszavonását először 2011. januárban szavazták meg az amerikai képviselőház republikánus képviselői. 2012. július 11-én a képviselők 244-185 arányban újra megszavazták az egészségügyi törvény hatálytalanítását. A demokrata képviselők közül öten szavaztak a republikánusok mellett. A reformtörvény visszavonásáról azután történt ismételt szavazás, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság 2012. június 28-án helyben hagyta a több oldalról is perrel támadott törvényt. (Háttér: https://era.aeek.hu/teljes-HealthOnline-cikk.php?id=2528)

A Legfelsőbb Bíróság két kérdésben hozott döntést, az egyik a törvényben foglalt minimum fedezetet érinti. A minimum fedezet rendelkezése megköveteli, hogy az alacsony jövedelmű lakosokon kívül mindenki tegyen szert minimális egészségbiztosítási fedezetre, máskülönben büntetésben részesül, amit az adóbevallás során adóként kell befizetnie. A Legfelsőbb Bíróság szerint a rendelkezés alkotmányos és a fedezet behajtható adóként.

A másik kérdés az alacsony jövedelmű emberek egészségügyi fedezetét szolgáló Medicaid kibővítését érinti. A felperesek szerint a Kongresszus túllépte hatáskörét és megsértette a szövetségi államrendszer elveit azzal, hogy egy államnak nyújtott szövetségi Medicaid finanszírozást a reformtörvényben szereplő Medicaid-bővítés megvalósításától teszi függővé. A Legfelsőbb Bíróság megállapítása szerint a Medicaid kibővítése is alkotmányos, és a Kongresszus korlátozott hatáskörrel rendelkezik, hogy kényszerítse az államokat a bővítésre. Az államok részvétele a Medicaid programban önkéntes alapú. Ha egy állam nem kíván eleget tenni a bővítésnek, akkor csak az új bővítési pénztől lesz megfosztva, a szövetségi kormány pedig nem büntetheti azzal, hogy megvonja tőle az egész Medicaid program pénzalapjait. (SZL)

Forrás:
House votes to repeal ACA. Health Reform GPS, http://www.healthreformgps.org/resources/house-votes-to-repeal-aca/
Supreme Court Issues Ruling in Landmark Health Reform Case. Health Reform GPS, http://www.healthreformgps.org/resources/supreme-court-issues-ruling-in-landmark-health-reform-case/ (letöltés dátuma: 2012.07.18.)

Megjelenés dátuma: 2012-07-20 14:27:14