HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Csehország: az orvosi hivatás presztízse a legmagasabb

A cseh társadalom körében az egészségügyi szakmák meglehetősen nagy megbecsülésnek örvendenek: az orvosi az első, az ápolói hivatás pedig a negyedik helyen végzett a 26 foglalkozás presztízsét összehasonlító közvélemény-kutatáson.

A csehek körében az orvosi, kutatói és egyetemi oktatói szakmák örvendenek a legnagyobb megbecsülésnek – derül ki a Cseh Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének Közvélemény-kutatási Központja által 2012 júliusában közzétett közvélemény-kutatásból.

Az intézet a “A mi társadalmunk” elnevezésű közvélemény-kutatást június elején végezte el, 511 15 év fölötti cseh polgár megkérdezésével. Összesen 26 foglalkozást értékeltek, amelyeket egy 1-től 99-ig terjedő skálán pontoztak.

Az orvosi hivatás a cseh társadalomban régóta nagy tiszteletnek örvend. Idén a megkérdezettek 45 százaléka jelölte meg, mint lemagasabb presztízsű foglalkozást (3 százalékkal több szavazatot kapott, mint tavaly). A tudósokat a csehek 15 százaléka, az egyetemi tanárokat pedig 6 százaléka ismerte el, mint legmagasabb megbecsültséget élvező foglalkozást. A negyedik helyen az ápolói, az ötödik helyen pedig az általános iskolai tanári hivatás végzett.
Az eredmények nagyjából a 2011-es évhez hasonlóan alakultak.(AZS)

Forrás:
A Cseh Tudományos Akadémia weboldala:
http://www.cvvm.cas.cz/index.php?lang=1

Poll: Czechs value doctors the most. Prague Monitor, 2012.07.23.
http://praguemonitor.com/2012/07/23/poll-czechs-value-doctors-most
(letöltés: 2012.07.26.)

Megjelenés dátuma: 2012-07-26 15:54:04