HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

Az angliai GP-k kisebbségben vannak a szolgáltatás-vásárló csoportok testületeiben

Pulse brit háziorvosi magazin vizsgálata szerint az újonnan alakuló klinikai szolgáltatás-vásárló csoportok (CCG-k) irányító testületeinek kevesebb mint fele áll háziorvosokból, az ország bizonyos részein pedig a tagok ötödét sem érik el.

A Pulse elemzése több mint 1300 testületi pozícióra terjedt ki 100 CCG vizsgálatával. Az eredmények azt mutatják, hogy a háziorvosok kiszorulóban vannak az angliai szolgáltatás-vásárlási tevékenység megalapozásából, a költségek lefaragása és az érdekellentétek csökkentése következtében. Bizonyos területeken a pénzügyi korlátok arra kényszerítették a CCG-ket, hogy szándékosan lecsökkentsék a testületben résztvevő GP-k számát. Mindez Andrew Lansley egészségügyi miniszter azon érvelése ellenére történik, hogy a GP-k a legalkalmasabbak az NHS szolgáltatás-vásárlás előmozdítására. A CCG-k 2013 áprilisában kezdik el működésüket, amikor felváltják a jelenlegi alapellátási trösztöket (PCT-k).

A felmérés szerint a CCG-kben a háziorvosok által betöltött tagság 49%-os volt (1325-ből 645). A többi testületi pozíció a következőképpen alakult: 267 menedzser és pénzügyi tisztviselő, 140 laikus személy, 65 ápoló, 50 népegészségügyi képviselő, 46 helyhatósági személy, 42 praxis menedzser, 70 egyéb tag. A CCG testületekben a GP-k aránya néhány területen elérte a 88%-ot is, a testületek 44%-ában azonban a tagság kevesebb mint felét tették ki a háziorvosok.

A GP-k számának alacsonyan tartása elsősorban a megtakarítások növelése, az érdekellentétek kiküszöbölése, az irányítás munkaterhének csökkentése és az innováció lehetőségének növelése érdekében történt. Ugyanakkor többen panaszolják, hogy ha háziorvosok által irányított szolgáltatás-vásárlást kívánnak elérni („GP-led commissioning”), akkor az nem megfelelő megoldás, hogy a GP-k kisebbségben vannak. Az Egészségügyi Minisztérium szóvivője válaszként kijelentette, hogy a CCG testületek összetételét maguk a GP praxisok határozzák meg, miután bizonyos alapkövetelményeknek eleget tettek. (SZL)

Forrás:
Gareth Iacobucci: GPs outnumbered on nearly half of CCG boards. Pulse, http://www.pulsetoday.co.uk/newsarticle-content/-/article_display_list/14283534/gps-outnumbered-on-nearly-half-of-ccg-boards (letöltés dátuma: 2012.07.24.)

Megjelenés dátuma: 2012-07-26 16:11:12