HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi dolgozók

A szlovák ápolónők demonstrációval támasztották alá bérköveteléseiket

Július 24-én, mintegy 300 ápolónő és szülésznő tartott két és fél órás demonstrációt bérkövetelései alátámasztására, az akció záróakkordjaként a szlovák Parlament elé vonulva.

Mielőtt befejeződött a demonstráció, Viliam Záborský, az Ápolónők és Szülésznők Szakszervezetének elnöke tájékoztatta a részvevőket a Parlament egészségügyi bizottságával folytatott tárgyalásai eredményéről. E szerint a parlamenti bizottság úgy nyilatkozott, hogy támogatja az egészségügyi dolgozók bérrendezését, de nem tért ki külön az ápolónők bérkövetelésére.

A tiltakozó akció idején, Mária Levyová a Szlovák Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke találkozott Zuzana Zvolenská, egészségügyi miniszterrel, Pavol Paška parlamenti szóvivővel és Richard Rašival, a parlamenti egészségügyi bizottság elnökével. A találkozón azzal a kéréssel fordult a parlamenti szóvivőhöz, hogy járjon közbe annak érdekében, hogy a nővérek képviselői szaktanácsadóként vehessenek részt a minimálbérükre vonatkozó törvény parlamenti megvitatásán. Az ápolónők arra is keresik a választ, hogy van-e vészforgatókönyv arra az esetre, ha kellő időben nem születik döntés a vitatott törvényről, de kéréssel fordulnak az Alkotmánybírósághoz, hogy gyorsan hozza meg döntését.

A tervek szerint, az ország minden pontjáról érkező ápolónők és szülésznők – ügyük mielőbbi rendezését várva – legközelebb szeptemberben Kassán, az Alkotmánybíróság épülete előtt fognak találkozni. (ZLL)

Forrás:
Nurses’ protest ends in front of parliament. The Slovak Spectator,2012.07.25.
http://spectator.sme.sk/articles/view/47089/10/nurses_protest_ends_in_front_of_parliament.html
(Letöltés dátuma: 2012.07.26.)

Megjelenés dátuma: 2012-07-27 10:29:22