HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Minőségügy

Műtéti volumenek és műtéti eredmények összefüggései

A sebészi és a kórházi műtéti volumen és a műtétek eredménye között a szakirodalom által bizonyított konzisztens kapcsolat áll fenn.

Ez a műtétek széles körére értelmezhető, a szakirodalom többsége onkológia műtétek, kardiológia műtétek, ortopédsebészet területére vonatkozik, de igazolt kapcsolatot tárt fel pl. szemészet (szürkehályog műtét) illetve szülés esetében is. A magasabb volumen összefügg a jobb betegkimenettel, az alacsonyabb mortalitással, a komplikációk alacsonyabb rátáival, a rövidebb kórházi tartózkodási idővel és ennek következtében az alacsonyabb költségekkel. Általában az egyes sebészek által végrehajtott műtétek száma szorosabb kapcsolatban áll a betegkimenetekkel, mint a kórházak kumulatív volumene. Ugyanakkor az irodalmak többségében a kórházi műtéti volumen és a sebészi műtéti volumen korrelál egymással.

A kapcsolódó összefoglalóban az összefüggés jellemzőiről, a szakirodalomban előforduló műtéti küszöbértékekről az elmúlt 10 évben (2003-2012) megjelent tanulmányok, kutatások, szisztematikus szakirodalmi áttekintések eredményeiből szemléztünk.

Megjelenés dátuma: 2012-08-01 11:05:24