HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

Az egészségügyi ellátás centralizálásával kapcsolatos vélemények az Egyesült Királyságban

Terence Stephenson professzor, a brit orvosszövetségeket összefogó Academy of Medical Royal Colleges (AoMRC) elnöke a szolgáltatások nagyszabású racionalizálását tartja szükségesnek az egészségügyi ellátás színvonalának emeléséhez az Egyesült Királyságban.

Stephenson professzor szerint az akut ellátást biztosító szolgáltatásokat kevesebb, nagyobb és centralizáltabb részlegekbe kellene összpontosítani, hogy a nagyobb számban odaérkező betegek ellátása révén, ezeknek a részlegeknek a szakember-csoportjai a színvonalas ellátáshoz vezető nagyobb gyakorlatra tegyenek szert.

A brit Egészségügyi Szolgálat (NHS) továbbra is sok olyan kórházzal rendelkezik, melyek már 1948-as megalakulásakor is fennálltak, és a sokszor azonos szolgáltatásokat nyújtó intézmények bősége is előidézheti egyes NHS szolgáltatások esetében, hogy a betegkimenetek a 2000 óta hozott jelentős többletberuházások ellenére sem olyan jók, mint más európai országokban, pl. Franciaországban vagy Németországban.

Az AoMRC elnöke –a részlegek megmentésére irányuló kampányok ellenére –nagyszabású racionalizálás végrehajtását indítványozza, egyebek között a kulcsfontosságú szolgáltatások – pl. a nagyműtéteket végző sebészeti ellátás és az intenzív ellátás – területén.

Stephenson professzor szerint a színvonalasabb ellátás előmozdítása érdekében a felnőtt- és a gyermek-egészségügyi részlegek számát egyaránt csökkenteni kellene. Ez utóbbiak közül a speciális részlegek számát 220-ról 170-re és a biztonságos és színvonalas ellátás fenntartása érdekében folytatott „Safe and Sustainable” konzultációk szerint a gyermekszívsebészeti központok számát 11-ről 7-re, de a részlegek összevonása különösen vidéki viszonylatban nehezen megoldható, mivel a nagy távolságok megtétele a betegek és családjuk számára komoly megterhelést jelent.

A konkrét helyszínek megszüntetése, mely Rachael Maskell a Unite szakszervezet egészségügyi munkacsoportjának vezetője szerint a betegek szociális és klinikai szükségleteit figyelmen kívül hagyja, a részlegek megmentésére irányuló kampányokhoz vezet, melyeket a területileg illetékes országgyűlési képviselők is támogatnak.

Stephenson professzor átszervezésre vonatkozó elgondolásai megosztják az NHS-t, bár Steve Field professzor, David Cameron miniszterelnök szakértői csoportjának, a „Future Forum”-nak a kormányzati tanácsadója az intézkedés szükségességét megalapozottnak látja London stroke ellátásában, ahol a centralizálás révén kialakított nyolc hiper-akut stroke-részleg tevékenységével – az elképzelések szerint - évente 400 beteg életének megmentésére nyílik kilátás.

A széleskörű átszervezés szükségességére vonatkozó nézetet osztják Stephen Dorrell, korábbi konzervatív egészségügyi miniszter, jelenleg az Alsóház egészségügyi bizottságának elnöke, az NHS vezetőit tömörítő NHS Confederation és a King's Fund egészségügyi kutatóintézet munkatársai is.

Több NHS szolgáltatás kórházon kívül helyezése, azaz a beteg otthonához közelebb hozatala szintén felgyorsíthatja ezeket a folyamatokat. A GP-k által vezetett helyi klinikai szolgáltatás-vásárló csoportok 2013 áprilisától az eddigi alapellátási trösztök szolgáltatás-vásárlási költségvetése fölött fognak rendelkezni, és az ő hatáskörükbe fog tartozni a betegek kórházba utalása, amihez az optimális helyszínt kiválasztva, nem feltétlenül a helyi kórházba fogják a beteget utalni.

Tony Falconer, a Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Kollégiumának elnöke szerint a városi területeken a szülészeti részlegek mintegy harmadának megszüntetésével és a jobban felszerelt részlegekbe való összpontosítással javulna az anya- és csecsemő-ellátás.

A szülések komplexebbé válása, melyet az idősebb korban való gyermekvállalás és az anyák egyre gyakrabban előforduló obezitása is előidéz, magas színvonalú ellátást tesz szükségessé, melyre főként a centralizált részlegek szakembereinek nyílik lehetősége.
Így Tony Falconer racionalizálásra vonatkozó országos szintű javaslata kevesebb, de évente 5-6000 szülést lebonyolító intézmény működtetését látná célszerűnek.

Egyre gyakoribbá válnak a betegek otthonában vagy a szülésznők által irányított szülészeti intézményekben levezetett szülések, és ez is csökkenést idézhet elő a 94 százalékban kórházak által ellátott szülések és az NHS által fenntartott szülészeti részlegek számában.

A szociálisügyeket irányító Paul Burstow, liberáldemokrata parlamenti képviselő aggályát fejezte ki, hogy a centralizálás megvalósulásával az alternatív kórházba utalt betegek az NHS előírásainál hosszabb idő alatt kerülnek majd kórházba.

Az egészségügyi szakszervezetek is aggodalmuknak adtak hangot a kórházi szolgáltatások összevonásával kapcsolatban, és a több szakterületet átfogó helyi szakembercsoportok véleményének fokozottabb figyelembevételét szorgalmazták a kórházi beutalásokra vonatkozóan.

A brit Egészségügyi Minisztérium állást foglalt a mellett, hogy a megfelelő klinikai eredményeket felmutató és a betegek választását lehetővé tevő szolgáltatásokat továbbra is messzemenően támogatni fogja. (ZLL)

Forrás:

Campbell,D.: NHS needs to close wards and hospitals to centralise care, says doctors’ leader. The Guardian,2012.07.24.
http://www.guardian.co.uk/society/2012/jul/24/nhs-hospitals-need-to-close?INTCMP=SRCH
Campbell,D.: Close small maternity units and centralise care, demands leading doctor
The Guardian,2012.07.14.
(Letöltés dátuma: 2012.07.31.)
Megjelenés dátuma: 2012-08-03 14:25:12