HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi kiadások

A francia egészségbiztosításnak komoly megtakarítást kell elérnie 2013-ban

A francia kormány az Egészségbiztosítás kiadásainak 2013-as alakulására vonatkozó Országos Célkitűzésként (ONDAM) 2,7 százalékos kiadásnövekedést, azaz a 2012-es kiadásokat maximum 4,6 milliárd euróval meghaladó kiadástervezetet irányzott elő az egészségbiztosítás számára.

Az évente jelentkező 4 százalékos kiadásnövekedés ismeretében és az Egészségbiztosítás kiadásainak alakulására vonatkozó Országos Célkitűzés (ONDAM) betartása érdekében, a francia egészségbiztosításnak 2,2 milliárd eurós megtakarítást kell elérnie 2013-ban. Az erre vonatkozó júliusi indítványok a kormány elé való beterjesztésük után a Társadalombiztosítás Finanszírozására vonatkozó 2013-as Törvénytervezet kidolgozásához szolgálnak kiindulási alapul.

A francia egészségbiztosítás költségkímélő intézkedésként nem tervezi a támogatások korlátozását, viszont csökkenteni kívánja a generikumok és az egészségügyi segédeszközök árát, mely magasabb a környező országokban alkalmazottnál. A kedvezőbb árfekvésű generikumok szélesebb körben történő forgalmazása mintegy 850 millió eurós megtakarítást eredményezhet. Az orvosokat is fel fogják kérni, hogy gyógyszerrendeléseikben tartsák szem előtt a költségkímélést, és bizonyos egészségügyi tarifák csökkentése és a visszaélések visszaszorítása szintén igen komoly megtakarításokhoz vezethet.

A továbbiakban a kórházaknak, melyek kiadásai az ONDAM költségvetésének közel felét teszik ki, szintén csökkenteniük kell gyógyszerkiadásaikat, fel kell fejleszteniük ambuláns sebészetüket és logisztikai eredményeket kell felmutatniuk.

A francia egészségbiztosítás hosszabb távra szóló költségkímélő intézkedéseket is tervez. Ilyenek többek között:
- az országban végzett vastagbéltükrözések indokolatlanul magas számának csökkentése,
- a térdprotézis utáni rehabilitáció otthoni környezetbe való áthelyezésének előbbi időpontra való hozatala,
- a visszérműtétek utáni betegállomány átlagosan 26 napot kitevő idejének korlátozása a Magas szintű Egészségügyi Hatóság ajánlására, 16 napra,
- a cukorbetegség megelőzésének és szűrésének fokozott figyelemmel kísérése,
- a cukorbetegek önállóságának ösztönzése inzulininjekciós-terápiájuk alkalmazásánál,
- a generikumok kiterjesztése a nagyszámú betegnél jelentkező egészségi problémák kezelésére.

A költségkímélő indítványok mellett, az egészségbiztosítás – a kormány felkérésére – javaslatokat dolgoz ki a kiegészítő biztosítás igénybevételéhez segítségben részesülők (Acs) fedezetének kiterjesztésére is. Az Acs segélyezettjeinek – az indítványok szerint – fogászati ellátásukkor kedvező „szociális” tarifát számítanának fel, és szemészeti kiadásaik is nagyobb támogatásban részesülnének. (ZLL)

Forrás:
THOMAZEAU,A.-M.: L’assurance maladie cherche 2,2 milliards d’euros d’économies. Viva Presse, 2012.07.17.
http://www.viva.presse.fr/L-assurance-maladie-cherche-2-2_17157.html
(Letöltés dátuma: 2012.08.23.)


Megjelenés dátuma: 2012-08-24 11:01:16