HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: e-egészségügy

Csehország: nyomozás az IZIP projekt körül

A cseh Egészségügyi Minisztérium kérésére augusztusban rendőrségi nyomozást indult az elektronikus betegrekord projekttel, az IZIP-pel kapcsolatban.

A cseh rendőrség az Egészségügyi Minisztérium kérésére nyomozást folytat az elektronikus betegrekord projekttel, az IZIP-pel kapcsolatban, amelyet sokan bírálnak amiatt, hogy az állam számára nem hatékony és kedvezőtlen. Nemrégiben az Interpol is csatlakozott a nyomozáshoz, mely a projekt főszereplőinek külföldi kapcsolatait vizsgálja.

Leos Heger egészségügyi miniszter májusban tett nyilatkozata alapján az egyik cseh napilap, a Lidove noviny (LN) úgy véli, hogy az Egészségügyi Minisztérium további büntetőjogi panaszok sokaságát készül benyújtani.

Az egészségügyi miniszter annak érdekében, hogy megszerezze a szükséges bizonyítékot, törvényszéki auditot kezdeményezett az Általános Egészségbiztosítótársaságnál, a VZP-nél, amely a legnagyobb állami ellenőrzés alatt álló biztosító, és amely többségi részesedéssel bír az IZIP programban, és az elmúlt évtizedben mintegy 2 milliárd cseh koronát (22,4 milliárd Ft) invesztált a projektbe. A könyvvizsgálatot már elkészítették, és arra az eredményre jutottak, hogy a VZP-nek több száz milliárd korona értékű hiánya van.

Elsősorban amiatt bírálják a VZP-t, hogy pályáztatás nélkül kötötte meg az IZIP-pel a szerződést, és sokan a pénzösszegek elszivárgására gyanakodnak. Az ellenzék speciális parlamentáris bizottságot akar összehívni az ügy kivizsgálására. A VZP mostanában kivonult a projektből, hivatalosan decemberben fog a kivonulás érvénybe lépni.

Az IZIP céget a Polgári Demokraták (ODS) megbízottjai, Miroslav Ouzky and Milan Cabrnoch kezdeményezték 2001-ben. Jelenleg mindketten parlamenti képviselők.(AZS)

Forrás:
Interpol investigates Czech IZIP e-health records project. Ceske Noviny, 2012.08.25. http://www.ceskenoviny.cz/news/zpravy/interpol-investigates-czech-izip-e-health-records-project-press/832431

(letöltés: 2012.09.05.)

Megjelenés dátuma: 2012-09-05 10:25:36