HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi dolgozók

A nők arányának növekedése az egészségügyi szakterületeken Belgiumban

Az egészségügyi tevékenységet folytató nők aránya egyre inkább meghaladja a férfiakét, és ezt támasztották alá a belga mutuelle-biztosítók ülésszakán kedden feltárt statisztikák is.

2010 decemberében, 70 százalékos volt a nők aránya Belgium orvosokból, kineziterapeutákból, nővérekből, fogorvosokból, gyógyszerészekből és szülésznőkből álló, 257 ezer főt kitevő egészségügyi szakember-állományában. Az országban 82 ezer segédápoló is dolgozik, akiknek 93,5 százaléka nő, így összesítve mintegy 340 ezer főből 75 százalékos a nők aránya.

A kor szerinti megoszlás egyértelműen kimutatja, hogy a jelenség elsősorban a fiatal generációkat érinti. Míg a nők rátája viszonylag stabil a szülésznők és az ápolónők esetében, számuk növekedése különösen szembetűnő a 30 évesnél fiatalabb vagy 30 év körüli fiatal szakembereknél (gyógyszerészeknél, kineziterapeutáknál, fogorvosoknál, általános és szakorvosoknál).

Hasonló helyzetre lehet számítani a jövőben is, mivel az egyetemi hallgatók statisztikái szintén a hallgatónők többségét jelzik, szakterületektől függően, 60-84 százalékos arányban. Így is bizonyos szakterületeket (pl.sebészet, ortopédia) továbbra is elsősorban a férfi hallgatók választják, az általános orvosi hivatás viszont főként a nők számára vonzó.

Az elnőiesedés nem csak a statisztikákban jelentkezik, hanem a nemek életvitele közötti különbségek által előidézett eltérésekben is, melyek a lakosság ellátásához szükséges orvosszám alakulására és az egyes területeken fokozottan jelentkező orvoshiányra is kihatnak.

Az ellátás minőségi jellemzőiben is mutatkozhatnak változások, mivel a nők többnyire fokozott empátiával fordulnak a betegek felé, s a betegorientáltabb szolgáltatások a kezelésekkel való elégedettség növekedéséhez, illetve nagyobb hatékonysághoz vezethetnek. (ZLL)

Forrás:
GÉRARD,L. :Les métiers de la santé sont féminins à 75 %. La Libre Belgique, 2012.09.19.
(Letöltés dátuma : 2012.09.19.)


Megjelenés dátuma: 2012-09-20 11:36:03