HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

Kórház-stratégiai konzultáció indítása Franciaországban

Marisol Touraine, francia egészségügyi miniszter szeptember 7-i sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy széles körű konzultációt indít a közkórházak tevékenységével kapcsolatban, a kórházi stratégia új körvonalainak meghatározásához.

A várható reformokkal kapcsolatos tájékoztatások szerint, a miniszterasszony a közkórházi ellátás szerepkörének törvénybe foglalását szorgalmazza, és kiemelten kezeli a közkórházak központi szerepét, de átfogó koncepciója az, hogy a profit-orientált és a nonprofit kórházak is fontos szerepet töltenek be az egészségügyi ellátásban.

A reformintézkedések első irányvonalai várhatóan a Társadalombiztosítás Finanszírozására vonatkozó 2013-as Törvénytervezetben fognak megjelenni a következők szerint:

- az állami és a magánszektorban alkalmazott díjtételek közelítésének leállítása figyelembe véve azt, hogy a két szektor által ellátott feladatok és betegkör különböző. A közkórházaknak számos speciális feladatot is el kell látniuk: pl. oktatási-kutatási feladatok, terápiai innováció, folyamatos ügyelet fenntartása, a nehéz anyagi helyzetben lévő és a súlyos betegséggel küzdő betegek ellátása,

- a tevékenység szerinti díjazás (T2A) gyakorlatának továbbfejlesztése oly módon, hogy jobban szolgálja a méltányosságot, a hatékonyságot és az átláthatóságot. A T2A megváltoztatására kitűzött időpont 2013 januárja,

- az ügyeleti ellátás elérhetőségének megkönnyítése.
A miniszterasszony által előírtak szerint, az ország minden pontján, minden sürgős esetnek maximum 30 percen belül ellátásban kell részesülnie. Ennek érdekében a Regionális Egészségügyi Hatóságok megbízást kaptak azoknak a területeknek a jegyzékbe vételére, ahol nehézségbe ütközött az előírás betartása, és az utóbbi három hónapban megtörtént a sürgősségi ellátás diszpécser-központokkal, helikopterekkel és fokozott orvosi részvétellel való megerősítése. Az ügyeletek túlterheltségének megoldása érdekében, október 16-án kerül sor az első közös megbeszélésre az ügyeleti szolgálat képviselőivel. (ZLL)

Forrás :
Lancement d'une consultation sur la politique hospitalière. Portail du Gouvernement, 2012.09.11.
http://www.gouvernement.fr/gouvernement/lancement-d-une-consultation-sur-la-politique-hospitaliere
(Letöltés dátuma: 2012.09.20.)

Megjelenés dátuma: 2012-09-21 10:09:52