HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi dolgozók

A visegrádi országok orvosai közös tiltakozó akciót terveznek novemberre

A visegrádi országok orvosai közös szimbolikus tiltakozó akciót terveznek november második felére, amivel mind a négy országban a keresetek emelését és a jobb munkafeltételek megteremtését kívánják elérni az egészségügyben.

A visegrádi 4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) orvosi közös szimbolikus tiltakozást terveznek november második felében, ami azonban elmondásuk szerint a pácienseket nem fogja érinteni – nyilatkozta Martin Engel, a Cseh Orvosok Uniójának (LOK) elnöke.

Engel szerint a novemberi szimbolikus akció csupán az első lépés, amivel arra akarják felhívni a politikusok figyelmét, hogy teljesítsék követeléseiket. Azt is hozzátette azonban, hogy amennyiben a V4-országokban a kormányok helyzete nem változik, a négy ország orvosai jövőre csatlakoznak a cseh egészségügyi dolgozók tiltakozó akciójához. Ez az elszántabb akció a politikusokat reakcióra fogja ösztönözni.

A tervek szerint a szimbolikus tiltakozás idején a LOK tagjai szalagot viselnek munkaruhájukon, szórólapokat terjesztenek, amelyeken érveiket sorakoztatják fel, és szervezett üléseket tartanak.

Ugyanakkor a betegek számára érezhetőek lesznek az erőteljesebb tiltakozó akciók következményei, ugyanis a kórházak a hétvégi munkarend szerint fognak működni, elhalaszthatják a tervezett műtéti beavatkozásokat, és előfordulhat, hogy csak akut kezeléseket biztosítanak a személyzet hiánya miatt.

A Cseh Kórházszövetség elemzése alapján a V4-országokban az egészségügyi ellátás nem felel meg az EU-15 országok szintjén az egészségügyi kiadásokat és egészségügyi indikátorokat illetően.
A Cseh Köztársaság a GDP 6,8 százalékát fordítja egészségügyi ellátásra, Lengyelországban és Magyarországon ez az arány 7,4 százalék, Szlovákiában 7,8 százalék. Ezek az arányszámok jóval az EU-átlag – 9,7 százalék – alatt vannak.

A 10,5 millió lakossal rendelkező Cseh Köztársaságban összesen 43 700 kórházi orvos dolgozik. Az állami kórházakban dolgozó orvosok 57 687 cseh koronát (654 748 Ft) keresnek havonta (az országos havi bruttó átlagkereset 24 000 korona/272 400 Ft).
Az ötmillió fős népességű Szlovákiában 5334 kórházi orvos dolgozik, akik átlagkeresete havi 37 600 cseh koronával (426 760 Ft) egyenértékű.

A Cseh Köztársaság kivételével, a visegrádi országok lakosai állítólag elégedetlenek az egészségügyi ellátásukkal. Az egészségügyi dolgozók a a négy ország közül egyikben sem elégedettek a keresetükkel, és a külföldi munkavállalást fontolgatják.(AZS)

Forrás: Czech, Slovak, Polish, Hungarian (V4) doctors plan joint protest. Prague Monitor, 2012. 09. 26.
http://praguemonitor.com/2012/09/26/czech-slovak-polish-hungarian-v4-doctors-plan-joint-protest
(letöltés: 2012.09.26.)

Megjelenés dátuma: 2012-09-26 11:27:00