HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

Új egészségügyi miniszter a brit kormányban

Egy széles körű kormányátalakítás következtében Andrew Lansley egészségügyi minisztert Jeremy Hunt váltotta fel.

A szeptember elején végbemenő kormányátalakítás David Cameron miniszterelnök első jelentős átszervezése a konzervatív-liberáldemokrata koalíció 2010-es hatalomra kerülése óta. Az elmúlt hónapokban egyre nagyobb nyomás nehezedett Cameronra – köztük konzervatív parlamenti képviselők részéről is –, és azzal vádolták, hogy a kormány nem tesz meg mindent a gazdasági növekedés előmozdítása érdekében. Az öt liberáldemokrata miniszter megtartotta pozícióját, a konzervatív miniszterek közül több helyen változás történt (igazságügyi, közlekedési, környezetvédelmi, művelődésügyi, egészségügyi, valamint az alsó ház vezetője).

Andrew Lansley volt egészségügyi miniszter nevéhez a sokat vitatott angliai NHS reformok fűződnek. (Lansley az átalakítás után a parlament alsó házának vezetője lett.) Az eddig művelődésügyi miniszterként működő Jeremy Hunt kinevezését vegyes reakcióval fogadták. Van aki katasztrófának tekinti a döntést, van aki megújult lehetőséget lát a teljes átalakítás folyamatában levő NHS kihívásainak megtárgyalására. Mostantól Hunt feladata lesz az idén elfogadott egészségügyi törvény és a jövő áprilisban hatályba lépő hatékonysági megtakarítások felügyelete.

Az Andrew Lansley által keresztül vitt egészségügyi és szociális törvény az NHS költségvetés jelentős részét a háziorvosok ellenőrzése alá helyezi, és megnyitja az egészségügyi szolgálatot a magánszektor és a verseny előtt. Lansley tervezete nagy ellenállásba ütközött és sokan követelték lemondását. Több szakmai szervezet, mint pl. a Brit Orvosszövetség, a Királyi Ápolószövetség és a Királyi Szülésznőszövetség a törvény visszavonását sürgette. Azonban David Cameron miniszterelnök kiállt Lansley törvénye mellett, amit 14 hónappal a beterjesztése után hagytak csak jóvá.

Elemzők szerint az új miniszternek kevés ideje lesz hitelességét bizonyítani a kormány egyik leginkább megpróbáltató szerepében, és várhatóan szkepticizmussal fog szembekerülni. Az angliai NHS-ben végbemenő változások még nem érzékelhetők a betegek számára, ugyanakkor az egészségügyi szolgálat valamennyi részére kihatással vannak. A szolgáltatás-vásárlást felügyelő új országos testület, az NHS Commissioning Board októberben kezdi el munkáját, és 2013 áprilisára az NHS költségvetés számottevő részét GP-k által irányított csoportok fogják igazgatni. (SZL)

Forrás:
Cabinet reshuffle: Lansley replaced by Hunt in health job. BBC News, http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-19472688
Mixed reception of Hunt as new health secretary. BBC News, http://www.bbc.co.uk/news/health-19476608 (letöltés dátuma: 2012.09.24.)

Megjelenés dátuma: 2012-09-26 13:10:55