HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

A csehek petíciót írhatnak alá kórházaik megmentésére

Csehországban a kórházak és betegek szervezetei petíciót kezdeményeztek a tervezett kórházbezárások ellen.

A cseh polgárok aláírhatnak egy petíciót “Polgárok, Védjétek meg a Kórházaitokat” címmel a jelenlegi kórházhálózat megőrzése céljából.

A petíciót a Cseh Kórházak Szövetsége (ACMN), az Országos Rokkantsági Tanács, a Regionális Kórházak Szövetsége, a Betegek Szövetsége, az Egészségügyi és Szociális Szakszervezetek és az Orvosok Szakszervezete kezdeményezték, tiltakozásul néhány kórház tervezett megszüntetése ellen. A kérelem szövegét képviselőknek, szenátoroknak, Václav Klaus elnöknek, valamint az Ombudsmannak fogják megküldeni. A petícióval azt kívánják elérni, hogy a kormány és más végrehajtó szervek vállaljanak felelősséget a kórházhálózat megtartásáért, hogy ezáltal a kórházi ellátás minden cseh lakos számára elérhető legyen.

A szövetségek arra hívják fel a polgárokat, hogy kérdezzék a közelgő regionális választásokon induló jelöltjeiket a kórházak jövőjéről.

Az egészségbiztosítók az év végén visszavonják jelenlegi szerződéseiket a kórházakkal, és jelenleg új szerződésekről tárgyalnak. Eddig azonban még egy kórház sem írt alá új szerződést az egészségbiztosítókkal, és többen is aggodalmukat fejezték ki emiatt, köztük Petr Fiala, a Cseh Kórházak Szövetségének tagja és Vaclav Krasa, az Országos Rokkantsági Tanács vezetője.(AZS)

Forrás: Czechs can sign petition for their hospitals' survival. Prague Monitor, 2012.09.26.
http://praguemonitor.com/2012/09/26/czechs-can-sign-petition-their-hospitals-survival
(letöltés: 2012.09.27.)

Megjelenés dátuma: 2012-09-27 13:50:36