HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi rendszerek jellemzői

Barack Obama és Mitt Romney elképzelései az amerikai egészségügy jövőjéről

A New England Journal of Medicine nevű orvosi folyóirat szerkesztői felkérték Barack Obama amerikai elnököt és Mitt Romney republikánus elnökjelöltet, hogy vázolják fel az egészségügyről alkotott nézetüket és jövőképüket.

A New England Journal of Medicine folyóiratban egyidejűleg nyilatkozó demokrata elnök és republikánus elnökjelölt kifejtette elképzelését az egészségügyi rendszer reformjáról. Obama kitartott eddigi politikája mellett és fontosnak tartotta a közel teljes lefedettséget jelentő Affordable Care Act egészségügyi törvény megszületését. Újraválasztása esetén Obama folytatná az eddig elkezdett intézkedéseket és a reformtörvény megvalósítását. Emellett prioritásai közé tartozna a Medicare elhibázott fizetési formulájának kiküszöbölése, mivel az szerinte veszélyezteti az orvosok térítését. Fontosnak tartja még az orvosi mulasztás kérdéskörének reformját a fölösleges műhibaperek megakadályozása érdekében. Szintén hangsúlyt fektetne az élettudományok kutatásának támogatására. A szövetségi ill. államilag finanszírozott Medicare és Medicaid programokat továbbra is erős tényezőnek tartaná. Obama egyben bírálta Mitt Romney és alelnökjelöltje, Paul Ryan elképzeléseit a jövő egészségügyét és a kiadáscsökkentést illetően.

Mitt Romney republikánus elnökjelölt és Massachusetts volt kormányzója elkötelezte magát az „Obamacare” eltörlésére és olyan reformokkal való helyettesítésére, amelyek a józan ész által diktáltak, betegközpontúak és megfelelnek a jelen kihívásainak. Romney az egészségügyi költségeket nem bürokratikus intézkedésekkel, hanem ösztönzők nyújtásával szeretné csökkenteni - ellátók, biztosítók és betegek számára egyaránt. Ennek megvalósításában szerepet játszana az adókód megváltoztatása, az egészségügyi takarékszámlák és az erőteljes fogyasztóvédelem. Romney nem irányzott elő változásokat a jelenlegi Medicare kedvezményezettek vagy az elkövetkezendő 10 évben feliratkozók számára, de azt követően egy jövedelemfüggő biztosítási díjtámogató program lépne életbe. Romney ígéretet tett azok számára, akik nem tudják megfizetni a szükséges egészségügyi ellátást. Az alacsonyjövedelműek, a biztosítás nélküliek és a fennálló betegségben szenvedők számára azonban nem „egy kaptafára készült” országos fedezetet javasolna, hanem az államokban működtetett Medicaid program átalakítását és hatékonyabbá tételét. (A Massachusetts állam Romney által megvalósított egészségügyi reformtervezetét – ahol a lakosság 98%-a részesült biztosítási fedezetben adóemelés nélkül – gyakran említik úgy, mint az Obamacare modelljét.) (SZL)

Forrás:
Barack Obama: Securing the Future of American Health Care. New England Journal of Medicine, http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp1211514?query=featured_home
Mitt Romney: Replacing Obamacare with Real Health Care Reform. New England Journal of Medicine, http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp1211516?query=featured_home (letöltés: 2012.09.28.)

Megjelenés dátuma: 2012-09-28 14:04:19