HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

Megállapodás született az orvosi honoráriumok túllépésének szabályozásáról Franciaországban

Franciaországban október 26-án megállapodás született az orvosi honoráriumok túllépésének szabályozásáról a francia Egészségbiztosítás, az orvosok szakszervezetei és a Kiegészítő Biztosítást nyújtó Szervezetek Országos Egyesülete (UNOCAM) között.

Marisol Touraine, a szociális ügyek és az egészségügy irányításáért felelős miniszter örömmel nyugtázta az orvosi honoráriumokkal kapcsolatos megállapodás létrejöttét, melynek révén újból megerősítést nyert, hogy az egészségügyi ellátás igénybevétele mindenki számára biztosított állampolgári jog az országban.

A francia orvosok két szektorban folytatják tevékenységüket az ország egész területén. Az 1-es szektor szerződéses orvosai számára kötelező a társadalombiztosítás által előírt tarifák alkalmazása – 23 euró az általános orvosi és 25 euró a szakorvosi konzultációért, melyre 15,10, illetve 16,50 euró a fedezet, a fennmaradó költségekre pedig a franchise (visszatérítést nem élvező egy eurós átalánydíj) kivételével a kiegészítő biztosítók nyújthatnak visszatérítést.

A 2-es szektor orvosai, (a szélesebb körben ismert szaktekintélyek), ugyanezekről a tarifákról indulva mind ez ideig szabadon határozhatták meg konzultációs tarifáikat, számukra csak a mértékletesség betartása volt ajánlott.

Az újonnan aláírt megállapodás szerint
- a túlzott honorárium-túllépések szankcionálásra vezetnek, így a társadalombiztosítási tarifa 2,5-szeres túllépése (70 eurós küszöbértéken túl) eljárást von maga után,
- közel 5 millió állampolgár, akik a kiegészítő biztosítás megkötéséhez segélyre jogosultak, a továbbiakban a 2-es szektorba tartozó orvosok szolgáltatásait is a társadalombiztosítás tarifája mellett vehetik igénybe,
- az ésszerűség határait betartó honorárium-túllépést (a társadalombiztosítás díjtételének maximum a kétszeresét) alkalmazó orvosok számára lehetőség nyílik egy olyan – az ellátás elérhetőségét megkönnyítő – szerződés megkötésére, mellyel ők a betegeik számára nyújtandó fokozottabb társadalombiztosítási támogatás ellenében, kötelezettséget vállalnak honorárium-túllépéseik mérséklésére,
- a jövőben a honorárium-túllépések mértékének ellenőrzésére felügyeletet fognak felállítani.

A megállapodás, melyre hosszú tárgyalások után került sor, a francia kormány által prioritásként kezelt célt, a színvonalas egészségügyi ellátás mindenki számára való hozzáférhetővé tételét segíti elő. (ZLL)

Forrás :
Signature d’un accord sur les dépassements d’honoraires. Ministère des Affaires sociales et de la Santé, 2012.10.26.
http://www.social-sante.gouv.fr/actualite-presse,42/communiques,2322/signature-d-un-accord-sur-les,15317.html
(Letöltés dátuma: 2012.11.05.)

Megjelenés dátuma: 2012-11-05 15:50:25