HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi kiadások

A kórházfinanszírozás átalakítása még várat magára Szlovákiában

Már a 2006-2010-es időszakban, Szlovákia pártjai egyetértettek abban, hogy az eset alapú kórházfinanszírozás átalakításához a DRG-rendszer bevezetésére lenne szükség, de ezek a tervek mind ez ideig még nem valósultak meg.

Szlovákia fekvőbeteg-ellátásában az egészségügyi szolgáltatások finanszírozása jelenleg még eset-alapú rendszerben történik. Az egészségbiztosító társaságok a kórházakkal kötött szerződések alapján nyújtanak visszatérítést az egyes betegeknél teljesített hospitalizációra. Ez alapulhat a kórházi tartózkodás időtartamán, a betegség súlyosságán, minőségi tényezőkön, stb. A költségkímélés érdekében, a biztosítók a visszatérítendő egészségügyi szolgáltatások maximált volumenéről is folytathatnak tárgyalásokat.

A kórházfinanszírozás egységesítésének szükségességéről már a 2006-2010-es időszakban született konszenzus. A finanszírozás átalakításához az illetékesek a DRG-rendszerre való áttérést tűzték ki célul, és ennek a szlovák egészségügy számára megfelelő modelljeként a német G-DRG-rendszert választották. Bár már egy kezdeti hároméves időszakra szóló szerződés megkötésére is sor került, a terveket egyelőre még nem követte az új finanszírozási mód bevezetése. A projekt gyakorlatilag kezdeti stádiumánál tart, és további ütemezést igényel.

Mind e mellett, az egészségbiztosítást felügyelő Egészségügyi Felügyeleti Hivatal tájékoztatást adott ki arról, hogy a DRG-rendszer elindításának tervezett időpontja 2013 januárja, , de az új rendszer gyakorlati alkalmazása – optimista vélekedések szerint is – csak 2014-ben valósul meg. (ZLL)

Forrás:
New system of financing of hospitals is not in sight. Health Policy Institute, 2012.10.31.
http://www.hpi.sk/hpi/en/view/8605/new-system-of-financing-of-hospitals-is-not-in-sight.html
GENSIOR,S.: German DRG System sold to Slovakia. European Health Care News, 2011.12.22.
http://europe-health-care.eu/german-drg-system-sold-to-slovakia/
Health Care Systems in Transition 2011. Slovakia. European Observatory on Health Care Systems, 2011, Copenhagen
http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0004/140593/e94972.pdf
(Letöltés dátuma: 2012.11.06.)

Megjelenés dátuma: 2012-11-06 14:04:46