HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi dolgozók

USA: növekvő felvétel az orvostudományi egyetemeken, bizonytalanságok a rezidensképzés jövőjében

A 2012-es tanévben javulás történt a jelentkezők számában és változatosságában, azonban a törvényhozás nem teszi lehetővé a rezidensképzés bővítését.

Az Egyesült Államokban nagy számban jelentkeznek orvostudományi egyetemekre, 2012 őszén a felvételre jelentkezők száma meghaladta a 45 ezret. Egy nemrégiben közzétett jelentés szerint a felvett hallgatók között rekord számban voltak afrikai amerikaiak és spanyolajkúak is. Kevésbé jó hírnek tekintik azonban, hogy a rezidensképzés szövetségi finanszírozásának felső határa nem módosult, ami az egyetemek vezetői szerint az évtized végére jelentős problémákat idéz elő, ha nem történnek intézkedések.

Az amerikai orvostudományi egyetemek szövetségének (AAMC) elnöke beszámolt arról, hogy az éves felvételi jelentés szerint javulás észlelhető a jelentkezők számában és változatosságában. Ez a jövőben várható orvoshiány miatt is fontos tényező. A szövetség előrevetítése szerint 2020-ra az Egyesült Államokban az orvoshiány eléri 90 ezer főt, annak következtében, hogy az idősebb orvosok nyugdíjba vonulnak, a lakosság száma növekszik és az egészségügyi törvény kibővíti az egészségügyhöz való hozzáférést.

Az orvoshiány megoldására az AAMC az egyetemi felvételek 30%-os növelését követeli. Mindezt megkönnyítené az a 11 új orvostudományi egyetem, amely 2007 és 2012 között kezdett felvenni hallgatókat, valamint az a négy, amely 2013-ban nyílik majd meg. Az orvostudományi egyetemek annak érdekében is többet tesznek, hogy az alulreprezentált jelentkezők előtt is megnyissák kapuikat.

A 141 akkreditált orvostudományi egyetemet képviselő szövetség jelentése szerint 2012-ben az összes jelentkező száma 45 266 volt, 3,1%-kal több az elmúlt évhez képest. A jelentkezők közül 3824 afrikai amerikai és 3701 spanyolajkú volt, mindkét csoportban ez volt az eddig legnagyobb számú jelentkezés. A felvételre jelentkezők közül végül 1416 afrikai amerikai és 1731 spanyolajkú hallgató iratkozott fel ősszel az egyetemekre.

Az idén felvételt nyert hallgatók 2016-ban végeznek, majd iratkoznak fel rezidens programokra, amelyek 3-7 évig tartanak. Ha a törvényhozás nem tesz lépéseket a rezidensképzésben résztvevők számának bővítésére, akkor az orvosjelölteknek nem jut elég hely jövőbeni képzésükre. Mind a demokrata, mind a republikánus párt terjesztett elő indítványokat az orvostudományi képzés bővítésére, de mindezidáig nem történt érdemi változás.

Az AAMC elnöke szerint a novemberi választások előtt nehéz a törvényhozók figyelmét felhívni a rezidensek problémáira, azonban az egyetemek vezetői a legfontosabb kérdésnek tekintik azt, hogy az elkövetkezendő években lesz-e elég orvos a lakosság igényeinek kielégítésére. Már most hiány van sebészekből és szakorvosokból, pl. gyermek pszichiáterekből. (SZL)

Forrás:
Jane Norman: Medical School Enrollment Grows, but What About Residencies? Washington Health Policy Week in Review, http://www.commonwealthfund.org/Newsletters/Washington-Health-Policy-in-Review/2012/Oct/October-31-2012/Medical-School-Enrollment-Grows.aspx (letöltés: 2012.11.05.)

Megjelenés dátuma: 2012-11-06 15:56:40