HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Forrásallokáció

Görögország fontolgatja a német DRG-rendszer átvételét

Görögország azt tervezi, hogy a fekvőbeteg-ellátásban DRG-rendszert vezet be német mintára, amelyet a jelenlegi kereszténydemokrata német vezetés támogat, ugyanakkor a német Baloldal nem ért egyet a szövetségi kormány intézkedéseivel.

Görögország tervezi, hogy a fekvőbeteg-ellátásban DRG-rendszert vezet be német mintára – derült ki Annette Widmann-Mauz, a német Szövetségi Egészségügyi Minisztérium parlamenti államtitkárának „A Baloldal” elnevezésű frakció kérdésére adott, írásos válaszából.
Görögországban már 2006 óta napirenden van a DRG bevezetése a költségek minimalizálása céljából. 2012 áprilisában már sor került szakértői megbeszélésekre Berlinben és Athénban a DRG bevezetésének feltételeivel kapcsolatban. Widmann-Mauz szerint azt tervezik, hogy egy projekttervet dolgoznak ki a DRG-rendszer bevezetésére, és megegyeznek erről a felelős szereplőkkel. A prioritások közé tartozik jelenleg a törvényi keretek kialakítása, az osztályozási keretek DRG-konformitásának megteremtése, valamint az egységes és teljes lefedettséget biztosító alkalmazás feltételeinek kidolgozása.

A cselekvési javaslatok előkészítésének jelenlegi stádiumában azonban nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a DRG bevezetésének kórházakra gyakorolt pénzügyi hatásait illetően.

A német Szövetségi Egészségügyi Minisztérium 2012 áprilisa óta az Európai Unió oldalán felelős a görög egészségügyi rendszer újjászervezéséért. A parlamenti államtitkár válaszában kitért a görög rendszer deficites helyzetére is. Úgy véli, hogy hiányzik a hatékony költségellenőrzés, valamint a versenyhelyzet (nincs szabad választás az egészségbiztosítók között). További probléma az egészségügyi személyzet alulfizetettsége, valamint az egészségügyi ellátás terén tapasztalható minőségi és mennyiségi különbségek az egyes régiók között. Widmann-Mauz elmondása szerint a DRG-ról való tárgyalások mellett idén a gyógyszerellátásról és a gyógyszerek árképzéséről is tárgyalásokat folytattak. A német szövetségi kormány támogatja a generikumok arányának görög kormány által tervezett növelését. Emellett a Ioannina-i és Marburgi Egyetemi Klinikák partnersége keretében tanácskozássorozatot folytatnak a kötelező higiéniai standardok bevezetéséről, illetve az operációs szervezet (OP-Organisation) optimalizálásáról.

„A Baloldal” egészségügyi szakértője, Harald Weinberg azonban bírálta a szövetségi kormány eljárását. Véleménye szerint Görögországban az egészségügyi rendszer hanyatlása ahhoz vezethet, hogy olyan járványos megbetegedések, mint pl. a tífusz és a tuberkulózis ismét megjelennek, és a daganatos betegek kezelésére nem lesz elegendő pénz. Ezért úgy véli, hogy a német szövetségi kormánynak a DRG-rendszer Görögországba exportálása helyett inkább azzal kellene foglalkoznia, hogy a humanitárius katasztrófa veszélyét elhárítsák. Hozzátette: az, hogy a DRG-rendszer jobb kórházi ellátást eredményez, még Németország esetében sincs bizonyítva, azonban számos bizonyíték van a DRG negatívumaira vonatkozóan.

A Deutsches Ärzteblatt 41. kiadványában (2012.október 12.) a gazdasági válság görög, portugál és olasz egészségügyi rendszerekre gyakorolt hatásait elemezte (EU-Finanzkrise und die Folgen: Am Ende bezahlen die Kranken), az említett országok Európai Parlamenti képviselőivel folytatott interjúk alapján. Ebből a cikkből az derül ki, hogy a szigorú takarékossági intézkedések, amelyeket ezeknek az országoknak tenniük kell azért, hogy részesüljenek az EU válságkezelési „mentőcsomagjából”, érezhető negatív hatást gyakorolnak a betegellátásra.(AZS)

Forrás: Griechenland will DRG-System übernehmen. Deutsches Ärzteblatt, 2012.10.12. http://www.aerzteblatt.de/nachrichten/51998/Griechenland-will-DRG-System-uebernehmen
(letöltés: 2012.10.09.)

Megjelenés dátuma: 2012-11-09 11:33:51