HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Csehország: 2013-ban nem lesz további keresetemelés az egészségügyi szektorban

A cseh Egészségügyi Minisztérium rendeletben 14 intézkedés bevezetését tervezi, amelyek között szerepel a fogtömések betegek általi finanszírozásának bevezetése, az egészségügyi dolgozók kereseteinek, valamint az ellátások egészségbiztosítók általi finanszírozásának befagyasztása.

A Leos Heger cseh egészségügyi miniszter által tervezett miniszteri rendelet értelmében, a cseh orvosok és egyéb egészségügyi dolgozók kereseteit, valamint az egészségbiztosítók ellátásokért történő kifizetéseit nem fogják emelni 2013-ban.

Az Egészségügyi Minisztérium 14 intézkedést tervez az egészségbiztosítási rendszer pénzügyi helyzetének fellendítésére. Javasolják például, hogy a fogtöméseket vegyék ki az egészségbiztosítási csomagból, és a betegek maguk finanszírozzák. Ez alól a gyermekek, a 65 év felettiek, a bizonyos betegségekben szenvedők, valamint a hátrányos társadalmi-gazdasági helyzetűek mentesülnének. Ettől az intézkedéstől egyrészt a bevételek növekedését várják, másrészt pedig azt, hogy a cseh polgárok jobban odafigyelnek majd fogaik egészségére.

Heger hozzátette, hogy nagyon sajnálja, hogy a korábbi ígéretektől eltérően nem tudják biztosítani az egészségügyi szektorban dolgozók kereseteinek további növelését, de a rendszer jelentős deficittel küzd. Azt is elmondta ugyanakkor, hogy az utóbbi időben az állami szféra más szektoraiban a keresetek inkább csökkentek.

Az Egészségügyi Minisztérium tavaly az orvosok szakszervezeteivel megegyezett a kórházi orvosok kereseteinek növeléséről, miután 3800 kórházi orvos fenyegetett felmondással a “Köszönjük, elmegyünk” elnevezésű tiltakozó akció során. Az aláírt memorandum a kórházi orvosok alapkeresetét – az orvosok képzettségétől és szakmai gyakorlatától függően – 5000-8000 cseh koronával (55 950-89520 Ft) növelte 2011 márciusától. Ennek értelmében a kórházi orvosok havi bruttó keresete 48 ezerről 60 ezer koronára (537 120-671 400Ft) nőtt.

2012-ben azt tervezték, hogy az egészségügyi szakemberek kereseteit további 10 százalékkal növelik, a memorandum értelmében. A rossz gazdasági helyzet következtében viszont végül csak 6,25 százalékos emelésre került sor januártól, és előirányozták a keresetek további 3,75 százalékkal történő emelését az év közepétől, amennyiben javulnak a gazdasági feltételek. 2013-ra a memorandum az orvosok havi kereseteinek a havi átlagkereset másfél-háromszorosára történő növelését irányozta elő (Csehországban a bruttó havi átlagkereset mintegy 24 600 korona/275 274 Ft).

Az egészségügyi szakszervezetek – a további keresetemelések elmaradása mellett – azt is kifogásolták, hogy a kereseteket korábban sem minden intézményben növelték.
Heger azt is elmondta, hogy az egészségbiztosítók nem fognak többet költeni az ellátásra, mint amennyi bevételük a biztosítási díjakból befolyik.

A szociáldemokrata ellenzék (CSSD) ellenzi a tervezett intézkedéseket. Azzal érvelnek, hogy Hegernek meg kellene védenie az emberek érdekeit a biztosítókkal szemben, miközben épp ellentétes folyamat zajlik: Heger és a biztosítók hozzájárulnak az egészségügyi ellátás minőségének és elérhetőségének csökkenéséhez. Azt is kifogásolják, hogy Heger támogatta az áfa egységessé tételét (17,5 százalékra), ami azonban az egészségügyi ellátás drágulását eredményezheti.(AZS)

Forrás: Ministry caps health workers' salaries for 2013. Prague Monitor, 2012.11.01.
http://praguemonitor.com/2012/11/01/ministry-caps-health-workers-salaries-2013
(letöltés: 2012.11.13.)

Megjelenés dátuma: 2012-11-13 10:35:02