HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi kiadások

Költségmegszorítások Spanyolország egészségügyében

2012 áprilisa óta a spanyol kormány és az ország régiói az egészségügy területén drasztikus költségmegszorításokat hoztak az Európai Unió elvárásai szerint.

Spanyolország adóalapú egészségügyi ellátása, mely a teljes lakosság számára ingyenes szolgáltatásokat biztosít, komoly válságban van. A kormány és a régiók 2012 áprilisában az állami egészségügyi kiadások 7 milliárd eurós visszafogására kötelezték el magukat az Európai Unió követelményeinek megfelelően. Mindez ágyszámcsökkentésre vezet, és megszorításokat jelent az orvosi fizetések viszonylatában is.

A nyugdíjasok, akiknek a gyógyszerelése az ország gyógyszerkiadásainak mintegy 70 százalékát teszi ki, mind ez ideig mentesültek a gyógyszerek franchise-terhe (támogatásban nem részesülő kiadás) alól, viszont jelenleg a gyógyszertári számla 10 százalékát (járandóságuktól függően maximum 8-18 eurót) kell állniuk. Az aktív dolgozók számára, akiknél a franchise nem haladta meg a 40 százalékot, a továbbiakban ez az arány 60 százalékos is lehet.

A megszorító intézkedések miatt az országban már hónapok óta tartanak az egészségügyi ellátás térítésmentességének megőrzéséért folytatott megmozdulások. (ZLL)

Forrás :
THOMAZEAU,A-M.: Espagne: 7 milliards d’économies sur la santé. Viva Presse, 2012.10.26.
http://www.viva.presse.fr/Espagne-7-milliards-d-economies_17433.html
(Letöltés dátuma: 2012. 11. 12.)

Megjelenés dátuma: 2012-11-23 09:57:01