HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Csehország: az egészségügyi dolgozók tiltakoznak a tervezett kórházbezárások ellen

November 20-án a cseh egészségügyi dolgozók is csatlakoztak a többi visegrádi országgal közösen szervezett akcióhoz. A cseh egészségügyi szakemberek célja elsősorban a kormány által tervezett kórházbezárások elleni tiltakozás, valamint a keresetek további emelése.

November 20-án 12:05 órai kezdettel a cseh egészségügyi dolgozók szimbolikus találkozót tartottak 60 kórházban, csatlakozva a másik három visegrádi ország (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) által szervezett közös tiltakozó akcióhoz.

A cseh orvosok elsősorban a kórházi ágyak kormány által tervezett megszüntetése ellen tiltakoztak, miközben a többi ország egészségügyi szakemberei inkább az alacsony keresetek és az egészségügyi szaktor alulfinanszírozottsága ellen tüntettek.
A Cseh Orvosok Szakszervezete (LOK) által szervezett tiltakozó akcióhoz a cseh- és morvaországi kórházak egyharmada csatlakozott. A tiltakozó akciót az Cseh Egészségügyi Dolgozók Uniója (OSZSP), a Cseh Orvosi Kamara (CLK), ill. a betegek és rokkantak szervezetei is támogatják. Az orvosok felkérték a lakosságot, hogy vegyenek részt a tiltakozó akciókban.

A tiltakozók attól tartanak, hogy számos kórház meg fog szűnni, akikkel az egészségbiztosítók nem terveznek szerződést alírni 2013-tól. Az OSZSP felszólította Hegert lemondásra.

A LOK elnöke, Martin Engel elmondta, hogy ők a betegek oldalán állnak, és az egészségügyi rendszer megmentéséért küzdenek, és ezt előtérbe helyezik az azonnali keresetemelés követelésénél. Ugyanakkor Engel emlékeztetett az Egészségügyi Minisztériummal a kórházi orvosok keresetemeléséről kötött memorandumra, amelynek ígéreteit eddig csak részben teljesítette a kormány. Emellett elutasította az egézségügyi miniszternek a kórházi ágyak megszüntetésére irányuló terveit.

A kritikákra válaszolva Vlastimil Srsen, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője elmondta a CTK-nak, hogy az orvosok kereseteit átlagosan 10 ezer cseh koronával (111 300 Ft) emelték az oktatókórházakban az elmúlt két évben, így az orvosok közül sokan elérték, hogy kerestük az átlagkereset háromszorosára emelkedjen (a cseh havi bruttó átlagkereset 24 600 cseh korona/273 800 Ft). Azt is hozzátette, hogy a regionális és magán kórházakban az Egészségügyi Minisztérium nem tudja befolyásolni a kereseteket. Ezekben az intézményekben a keresetek emelését a szakszervezeteknek kell kiharcolniuk. Továbbá elmondta, hogy Csehországban más országokhoz viszonyítva rendkívül magas az akut ágyak lakosságszámra vetített aránya, és ezért van szükség a tervezett csökkentésre.

A november 20-i tiltakozási találkozó a kórházakban szimbolikus jelentőségű, eközben az ellátás zavartalanul működött. Az egészségügyi dolgozók tiltakozását magyarázó brosúrák elérhetők a kórházakban. A cseh tiltakozó akció mottója “Mentsük meg az egészségszektort, a beteg rendszer mindenkire veszélyes”.

A protestáló egészségügyi személyzet a szabad piaci mechanizmusok egészségügyre gyakorolt negatív hatásai, a kórházak vad privatizációja és az egészségbiztosítók növekvő hatalma ellen is tiltakozik.(AZS)

Forrás: Health workers hold protest meetings in Czech hospitals. Prague Monitor Online, 2012.11.21. http://praguemonitor.com/2012/11/21/health-workers-hold-protest-meetings-czech-hospitals

(letöltés: 2012.11.27.)

Megjelenés dátuma: 2012-11-27 16:21:55