HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

Az egészségügyi kimenetekre vonatkozó keretrendszerek az angol egészségügyben

Frissítették az angol egészségügy minőségének javítását célzó szakpolitikai kereteket a népegészségügy, a felnőtt szociális ellátás és az NHS területén.

2010 óta a brit egészségügyi minisztérium három kimeneti keretrendszert (Outcomes Framework) tett közzé Angliában a népegészségügy, a felnőtt szociális ellátás és az egészségügyi szolgálat számára (Public Health, Adult Social Care, NHS). Ezek révén lehetővé válik az ellátó rendszer javítására és a szükséges cselekvésre való összpontosítás. A keretrendszerek tartalmazzák a legfontosabb kimeneteket, amelyek az egészségügyi és a szociális ellátás főbb kérdéseit képviselik. 2012 őszén mind a három keretrendszert felfrissítették.

Mindegyik keret több tartománnyal rendelkezik (domain), amelyek magasabb szinten fedik le azokat a területeket, ahol a kormány javulásokat szeretne látni. Pl. az NHS Outcomes Framework egyik tartománya magában foglalja az emberek segítését a betegségből való felépülésre, a Public Health Outcomes Framework pedig előtérbe helyezi az egészség-egyenlőtlenségek csökkentését. Az Adult Social Care Outcomes Framework tartalmaz egy olyan tartományt, amely az ellátás szükségletének késleltetésére vagy csökkentésére összpontosít. A tartományokat részletesebb indikátorok támasztják alá, hogy lehetővé váljon a kimenetek javításának nyomon követése.

A kimenetekre vonatkozó három keretrendszer készítése együttesen történt a főbb szereplők bevonásával, de mégis különböznek egymástól a népegészségügy, a felnőtt szociális ellátás és az NHS különböző beszámoltatási mechanizmusai következtében. A Public Health Outcomes Framework cselekvési területeket azonosít, köztük olyanokat, amelyek a helyi és a központi kormányzatok és más partnerek között mennek végbe. Az Adult Social Care Outcomes Framework támogatja a szociális ellátási szektort a teljesítmény javításában és országos szintű nyomon követésében. Az NHS Outcomes Framework központi szerepet fog játszani abban, hogy a kormány számon kérje a szolgáltatás-vásárlást felügyelő új testülettől (NHS Commissioning Board) az egészségügyi eredmények javulását. A testület ugyanakkor felelős lesz azért, hogy indikátorokat dolgozzon ki a klinikai szolgáltatás-vásárló csoportok (CCG-k) számára a minőség helyi szinten történő javítása érdekében. (A csoportok 2013. áprilistól veszik át az alapellátási trösztök szolgáltatás-vásárló feladatait.)

A múltban az egészségügyi és a szociális ellátó rendszert a központosított, felülről lefelé irányuló célkitűzések és folyamat mutatók uralták. A kormány jelen szándéka szerint az ellátó rendszer újra az emberekre és a számukra legfontosabb kimenetekre összpontosítana. Az ebből eredő információk támogatják a szolgáltatás-vásárló szervezeteket és az ellátókat a szolgáltatások színvonalának emelésében. Az információk szintén segítenek a helyi prioritások azonosításában és lehetővé teszik a javulás ütemének helyi szinten történő mérését.

Az Outcomes Framework áttörést jelent a fejlődés nyomon követésének módjában azzal, hogy olyan kimenetekre összpontosító információkkal szolgál, amelyekre a rendszernek szüksége van a javulás előmozdításához. A kimenetekre való összpontosítás a helyi területek számára szabadságot ad abban, hogy maguk hozzanak döntést a legjobb eredmények eléréséhez. (SZL)

Forrás:
Improving health and care: the role of the outcomes frameworks
http://www.dh.gov.uk/health/2012/11/health-care-of/
Department publishes Adult Social Care Outcomes Framework 2013-14
http://www.dh.gov.uk/health/2012/11/ascof1314/
NHS Outcomes Framework 2013 to 2014 – focus on measuring health outcomes
http://www.dh.gov.uk/health/2012/11/nhs-outcomes-framework/
Public health outcomes framework sets out desired outcomes
http://www.dh.gov.uk/health/2012/01/public-health-outcomes/
Department of Health (letöltés: 2012.11.27.)

Megjelenés dátuma: 2012-11-30 10:57:44