HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Minőségügy

A Care Quality Commission 2012-es jelentése

Az angliai egészségügyi és szociális ellátást felügyelő Care Quality Commission (CQC) közzétette éves jelentését.

A CQC novemberben publikálta eddigi legátfogóbb jelentését, amelyben az egészségügyi szektoron kívül megvizsgálja a szociális szektor szolgáltatásait is.* A dokumentumban közölt eredmények a hivatal ellátóknál végzett ellenőrzéseiből és értékeléseiből, a szolgáltatások felhasználóinak beszámolóiból és országos statisztikákból származnak. A CQC több mint 13 000 ellenőrzést végzett a különböző szolgáltatóknál (NHS kórházak, ápolóotthonok, bentlakásos otthonok). A jelentés számos szervezetet említ, ahol kiváló minőségű ellátást nyújtanak, de előfordulnak olyan szervezetek az egészségügyi és a szociális ellátásban egyaránt, amelyek nem képesek teljesíteni a kihívásokat és gyengébben szerepelnek. Az ellenőrzött szolgáltatók 73%-a felelt meg a CQC standardjainak és követelményeinek

Változások az egészségügyi ellátásban

A CQC jelentés szerint növekedés észlelhető az NHS nappali ellátásában és csökkenés az éjszakai kórházi tartózkodásban. Az emberek egyre kevesebb időt töltenek kórházban, és ellátásuk egyre inkább otthonukban vagy a közösségben történik. Az NHS szolgáltatásokat fokozott mértékben nyújtják a magánellátók, 2011-12-ben az elektív eljárások 4,3%-a a magánszektorban történt. Az NHS jelentős pénzügyi kihívások előtt áll, 2010 és 2015 között 20 milliárd font hatékonysági megtakarítást kell elérnie. Jelenleg az idős emberek képezik a kórházi szolgáltatásokat igénybe vevő betegek nagyobb hányadát. A fekvőbeteg ellátásra szoruló idős emberek száma nagyobb arányban növekszik más korcsoporthoz képest.

Egyéb fontos információk az egészségügyi szolgáltatásokról:
• 2012-ben 291 NHS tröszt működött 2396 szolgáltatási helyszínen (kórház, klinika, egyéb ellátó). Egy évvel korábban 378 NHS tröszt volt, a csökkenés a fúziók és a közösségi szolgáltatások átalakításának tudható be.
• 8112 fogászati ellátó működött 10 130 helyszínen
• 126 szolgáltató nyújtott ügyeleti alapellátási szolgáltatásokat
• Az NHS kórházakban a leggyakrabban nyújtott szolgáltatások a betegségek és sérülések kezelése volt
• A magánellátóknál a leggyakrabban nyújtott szolgáltatások a diagnosztikai és szűrési szolgáltatások voltak

Változások a felnőtt szociális ellátásban

A felnőtt szociális ellátási szektor változásokon ment keresztül az elmúlt években. Visszaesés történt a bentlakásos szolgáltatásokban, és új támogatási módokat dolgoznak ki annak érdekében, hogy minél több ember minél hosszabb ideig élhessen otthonában. A komplex betegségekben és dementiában szenvedő betegek számának növekedése miatt több ápolói szolgáltatásra van szükség a szociális ellátásban. Ez a növekvő kereslet tükröződik az ápolóotthonok gyarapodásában. Jelentősen megnövekedtek az otthoni ápolási szolgáltatások is, 2012-ben 6830 szolgáltatót tartottak nyilván, ami 16%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Számos ember kényszerül fizetni saját szociális ellátásáért - Anglia ápolóotthonainak 45%-ában olyan emberek laknak, akik maguk térítik ellátásukat. Sokan saját forrásból kényszerülnek kiegészíteni a hatóságok által nyújtott pénzalapokat.

Egyéb fontos információk a szociális ellátásról:
• 2012-ben több mint 25 000 szociális szolgáltató működött Angliában
• A bentlakásos otthonokban összesen 247 824 ágy, az ápolóotthonokban 215 463 ágy található
• A hatóságok megszigorították a feltételeket a szociális ellátás térítése terén
• A közvetlen fizetések és a személyes büdzsék következtében több ember képes szabadon választani a támogatások között (SZL)

Forrás:
CQC launch 'State of Care' report 2012. Care Quality Commission, http://www.cqc.org.uk/media/cqc-launch-state-care-report-2012

Jelentés:
State of Care report 2011/12. Care Quality Commission, http://www.cqc.org.uk/sites/default/files/media/documents/cqc__soc_201112_final_tag_0.pdf
(letöltés: 2012.12.01.)

*A 2010-es kormányváltástól kezdődően megszűnt az NHS trösztök éves teljesítmény értékelése, helyette azt vizsgálják, hogy az ellátók megfelelnek-e a CQC standardjainak (https://era.aeek.hu/teljes-HealthOnline-cikk.php?id=2716).

Megjelenés dátuma: 2012-12-12 09:33:30