HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi rendszerek jellemzői

Csehország: a lakosság többsége ellenzi az egészségügyi megszorító intézkedéseket

A 2012 decemberében végzett közvélemény-kutatás rámutatott, hogy a csehek többsége ellenzi a közelmúltban végrehajtott, illetve a közeljövőben tervezett, elsősorban a költségcsökkentést célzó egészségügyi reformintézkedéseket.

A cseh lakosság mintegy négyötöde ellenzi az egészségügyben foganatosított megszorító intézkedéseket, különösen a kórházi ágyak számának csökkentését, a gyógyszerek önrészének emelését és a vizitdíj bevezetését – derül ki a CVVM Ügynökség által készített közvélemény-kutatásból.

A közvélemény-kutatást 2012 decemberében 1047 fő megkérdezésével bonyolították le. A kérdőív a már végrehajtott, illetve a tervezett reformlépésekre egyaránt tartalmazott kérdéseket.

Az egyetlen javasolt intézkedés, amelyet a lakosság többsége (54 százaléka) támogat, az egy állami biztosító létrehozására irányuló kezdeményezés.

A válaszadók fele támogatná az egészségbiztosítási járulék növelését a dohányzó, illetve alkoholfüggő páciensek számára, 43 százalékuk viszont nem ért egyet ezzel a javaslattal.

A csehek háromnegyede ellenzi a szakorvosi intézmények számának csökkentését.

A válaszadók több mint háromötöde nem ért egyet a standard és extra (a kötelező egészségbiztosítás által nem fedezett) szolgáltatáscsomagok kialakításával. Nagyjából ugyanennyien ellenzik a háziorvos által nem javasolt szakorvosi vizitek esetében fizetendő díj bevezetését is.

A válaszadók több mint fele elutasítja a kórházi napidíj bevezetését, amelyből az élelmezési és elszállásolási költségeket finanszíroznák.

Nemrégiben az Egészségügyi Minisztérium és a legnagyobb egészségbiztosító, a VZP csendben levette napirendről azt a költségcsökkentést célzó, de népszerűtlen tervet, amely jelentősen átalakította volna a kórházhálózatot, és néhány kórház, illetve kórházi osztály bezárását is maga után hozta volna.(AZS)

Forrás: Prague Monitor, 2013. január 13. http://praguemonitor.com/2013/01/21/poll-most-czechs-against-healthcare-austerity-measures
(letöltés: 2013.01.21.)

Megjelenés dátuma: 2013-01-21 16:52:08