HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

Csehország: az alkohol- és dohánytermékek szabályozásának szigorítását tervezik

Csehországban a dohányzásra és alkoholfogyasztásra vonatkozóan szigorúbb szabályozásokat kívánnak bevezetni, mely intézkedésekkel elsősorban a gyermekek és fiatalkorúak, valamint a nemdohányzók erőteljesebb védelmét célozzák.

Leos Heger cseh egészségügyi miniszter új törvényjavaslatot készít elő, amely teljesen megtiltaná a dohányzást az éttermekben (kivéve az éttermek kerthelyiségét), valamint a cigaretta és az alkoholtartalmú italok automatákon és standokon keresztül történő árusítását.

A törvényjavaslat célja, hogy növelje a gyermekek és fiatalkorúak védelmét az alkoholfogyasztással és dohányzással szemben, valamint a nemdohányzók számára is nagyobb védelmet biztosítson.

Az új törvényjavaslat értelmében az alkoholos italok és cigaretta fiatalkorúak számára történő árusítását szigorúan büntetnék: 18 év alattiak részére való eladás esetében a bírság 1 millió, 15 év alattiak számára történő értékesítés esetében 2 millió cseh korona.

A cseh egészségügyi miniszter, Leos Heger emellett arra is kötelezni akarja az éttermeket, hogy legalább egy típusú alkoholmentes italt kínáljanak, amely olcsóbb, mint az általuk kínált legolcsóbb alkoholtartalmú ital. Amennyiben ittas fiatalokat találnak az étteremben vagy pub-ban, az adott szolgáltató egységet büntetés fizetésére kötelezhetik.

Új elemként jelenik meg a gyermekek és fiatalkorúak dohányzás elleni védelmében, hogy a 18 év alattiak nem léphetnek be olyan szórakozóhelyekre vagy speciális repülőtéri helyiségekbe, ahol a dohányzás engedélyezett.

A dohányzási tilalom továbbra is érvényben marad az iskolákban, az egészségügyi intézményekben, és a tilalmat a játszóterekre is kiterjesztik.

Az alkohol és cigaretta automatákon keresztüli árusítását megtiltják annak érdekében, hogy a fiatalkorúak ne tudjanak hozzáférni ezekhez az élvezeti cikkekhez. Ezen termékek piaci standokon való árusítása is tilos lesz az éves vásárokat, ünnepeket, kulturális eseményeket kivéve.(AZS)

Forrás: Prague Monitor online, 2013. január 19. http://praguemonitor.com/2013/01/09/health-minister-wants-total-ban-smoking-pubs
(letöltés: 2013.01.22.)

Megjelenés dátuma: 2013-01-22 11:04:47