HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

Magánvállalatok az NHS szolgáltatások működtetésére

Az angliai egészségügyi szolgálatban szabad utat kaptak a magáncégek az orvosszövetség kifogásai ellenére.

Angliában 105 magánvállalatnak engedélyezték, hogy állami NHS szolgáltatásokat nyújtsanak a kormány „bármilyen képesített ellátó” tervezete szerint. (Az Any Qualified Provider rendszert 2012 áprilisában vezették be a választási lehetőségek kibővítésére.) Az egészségügyi minisztérium olyan szolgáltatások működtetését hagyta jóvá, mint fizioterápia, felnőtt audiológia, közösségi diagnosztika.

Az új szakpolitika lehetővé teszi az akkreditált magán és non-profit ellátók számára is, hogy NHS közösségi és mentális egészségügyi szolgáltatásokat nyújtsanak teljes pályáztatás nélkül. A Care UK, a Virgin Care és a BMI Healthcare vállalatok készen állnak, hogy növeljék részesedésüket az NHS ellátásban. A szakpolitika a kormány azon törekvésének részét képezi, hogy az ellátók számának növelésével nagyobb választási lehetőséget és kontrollt adjon a betegeknek.

A Brit Orvosszövetség (BMA) háziorvosi bizottságának elnökhelyettese komoly aggodalmaknak adott hangot amiatt, hogy a különféle ellátók töredezetté tehetik a betegellátást. Szerinte a „bármilyen képesített ellátó” elképzelés következtében egyre több szervezet vesz rész a betegellátásban, ami növeli a bürokráciát, megnehezíti a jó kommunikációt és a társuló betegségekben szenvedő betegek holisztikus ellátását.

Az egészségügyi minisztérium állásfoglalása szerint azonban az ilyen aggodalmak nem helyén valók, mivel a képesített ellátókra vonatkozó szakpolitika ösztönözné az innovációt, javítaná az egészségügyi szolgáltatások teljesítményét, előmozdítaná a jobb minőséget, növelné a betegek választási lehetőségét és kontrollját. A betegek eddig is választhattak a nem sürgősségi kórházi kezelések esetében (pl. csípőprotézis műtét) és mégsem ingott meg a rendszer. (SZL)

Forrás:
Gareth Iacobucci: Health department approves more than 100 private firms to run NHS services. BMJ, http://www.bmj.com/content/346/bmj.f156 (letöltés: 2013.01.22.)

Megjelenés dátuma: 2013-01-22 16:15:26