HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: EU egészségügy

Az ír EU-elnökség egészségügyi prioritásai

2013 első félévében Írország tölti be az EU Tanácsának soros elnökségét, amely az egészségügy terén a határon átnyúló egészségügyi kockázatok leküzdését, a dohányzás visszaszorítását és a gyógyszerekkel és orvosi eszközökkel kapcsolatos szabályozások előmozdítását jelölte meg prioritásokként.

2013 első félévében Írország tölti be az EU Tanácsának elnökségi tisztségét. Az ír elnökség „Stabilitás, Munkahelyteremtés és Növekedés” címmel publikálta elnökségi programját január 9-én. Az egészségügy terén elsősorban a népegészségügyre, ezen belül is elsősorban a határon átnyúló veszélyek leküzdésére és a dohányzás visszaszorítására, valamint a gyógyszerekkel és orvosi eszközökkel kapcsolatos szabályozásra kíván összpontosítani.

Népegészségügy: határon átnyúló egészségügyi veszélyek

Az ír elnökség szerint a tagállamok együttes fellépésére van szükség a határon átnyúló egészségügyi veszélyekkel szemben. Az Európai Bizottság javaslatot fogadott el, amely célul tűzte ki az EU-polgárok védelmét számos súlyos határon átnyúló egészségügyi kockázattal szemben, beleértve a fertőző betegségeket, a különböző környezeti (biológiai, vegyi, természeti) ártalmakat és veszélyeket. Az ír elnökség azt kívánja elérni, hogy az Európai Parlament is elfogadja ezt a javaslatot.

Egészség a Növekedésért

Az ír elnökség folytatni kívánja a tárgyalásokat az ”Egészség a Növekedésért” programról, és célja, hogy konszenzust hozzon létre az Európai Parlamenttel ebben a kérdésben is. Ez a javaslat a jogi eszköze a 2014-2020 közötti időszakra terjedő Európai Népegészségügyi Program megvalósításának. A program célja, hogy támogassa a tagállamokat az innovatív és fenntartható egészségügyi rendszerek kialakításában, a jobb minőségű egészségügyi való hozzáférés kiterjesztésében, a lakosság egészségének fejlesztésében, a betegségek megelőzésében, valamint a polgárok megvédésében a határon átnyúló veszélyektől.

A dohányzás visszaszorítása

Írország egyike volt az első országoknak, amelyek betiltották a dohányzást a munkahelyeken, a dolgozók egészségének védelme érdekében. A dohányzás munkahelyeken való tilalma azóta már Európa-szerte elterjedt, és hosszú távon jelentősen hozzájárul az emberi életek megmentéséhez, valamint az egészségügyi rendszerekre háruló, dohányzás okozta terhek csökkentéséhez. Ugyanakkor további intézkedésekre van szükség, hogy megvédjék a lakosságot – különösen a gyermekeket és fiatalkorúakat – a dohányzás és nikotinfüggőség következményeitől, valamint megbirkózzanak a dohányzásnak az európai egészségügyi rendszerekre és gazdaságra háruló hosszú távú költségeivel.
Az Ír Elnökség tárgyalásokat kezdeményez egy új Dohánytermékek Irányelvről, amely a jelenleg érvényben lévő rendelkezéseket módosítaná. A javaslat célja, hogy oly módon szabályozza a dohánytermékeket, amely tükrözi azok speciális jellemzőit, valamint fogyasztásuk negatív következményeit. Az ír elnökség célul tűzte ki, hogy jelentős előrehaladást ér el az irányelv-javaslat terén.

Gyógyszerek és orvosi eszközök

Az ír elnökség célja, hogy előmozdítsa az emberi használatra szánt gyógyszerek klinikai kísérleteinek szabályozására vonatkozó javaslat elfogadását. A javaslat célja a klinikai kísérletek csökkenésének megállítása, amelyek létfontosságúak az új, innovatív gyógyszerek létrehozása szempontjából, valamint a gyógyszeriparral való szorosabb kapcsolat fenntartása, a szponzorokra háruló adminisztratív terhek és költségek csökkentésével.
Az ír elnökség elkötelezi magát az orvosi eszközökre és in-vitro diagnoztikai eszközökre vonatkozó, 2012 végén kiadott javaslatok előremozdítása mellett is. Ezen javaslatok célja, hogy törvényi keretet dolgozzanak ki az orvosi eszközök és in-vitro diagnosztikai eszközök gyártására és piacra dobására vonatkozóan, annak érdekében, hogy nagyobb védelmet biztosítsanak a betegek és egészségügyi szakemberek számára. Az orvosi eszközök létfontosságú szerepet játszanak az emberi életek megmentésében, valamint a betegek életminőségének javításában. Az orvosi technológia fejlődése az EU globális versenyképességét is ösztönzheti, továbbá munkahelyeket teremthet, és hozzájárul az egészségügyi költségek csökkentéséhez, valamint az egészségügyi ellátás minőségének és hatékonyságának javulásához.
Az EU-ban jelentős és jól megalapozott orvostechnológiai ipar működik, amelyben jelentős növekedési és munkahelyteremtési potenciál rejlik. Az ír elnökség célja, hogy előmozdítsa az erre a területre vonatkozó politikát és szabályozást, a szektor növekedésének és fejlesztésének támogatása érdekében.

Az egészségpolitika terén tervezett programok, konferenciák menetrendje:
• 2013. február: nemzetközi egészségügyi fórumokban történő szerepvállalás (WHO), Reflexiós Folyamathoz kapcsolódó tevékenységek (beleértve a Modern, Fogékony és Fenntartható Egészségügyi Rendszerek megteremtését), az EU Egészségügyi Stratégiájához kapcsolódó tevékenységek és fejlesztések.
• 2013. március 4-5: Informális miniszteri találkozó a betegbiztonság, gyermekkori elhízás, ill. a gazdasági válság egészségügyi rendszerekre gyakorolt hatásai vonatkozásában.
• 2013. május 13-15: e- Health konferencia Dublinban, illetve az „Az Agy Hete” Konferencia az európai agykutatás jövőjéről (utóbbi az Európai Bizottság Kutatási, Innovációs és Tudományos Főigazgatóságával közös szervezésben).(AZS)

Forrás:
Programme of the Irish Presidency of the Council of the European Union 1 January - 30 June 2013 - For Stability, Jobs and Growth. http://www.eu2013.ie/media/eupresidency/content/documents/EU-Pres_Prog_A4.pdf
Health priorities of the Irish Presidency. http://www.eambes.org/news/health-priorities-of-the-irish-presidency
(letöltés: 2013.01.23.)

Megjelenés dátuma: 2013-01-23 14:37:16