HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Forrásallokáció

Luxemburgban érvénybe lépett a harmadik fél általi fizetés révén történő szociális gondoskodás

Luxemburgban szociális gondoskodásként lépett érvénybe 2013. január 1-jén a harmadik fél általi fizetés, melyet az egészségügyi reformról szóló 2010. december 17-i egészségügyi törvény vetített előre.

A rendelkezés értelmében az egészségügyi szolgáltatások, beleértve a fogorvosi kezelések díjtételének harmadik fél általi fizetését a hátrányos anyagi helyzetben lévő biztosítottak esetében fogják alkalmazni az illetékes szociálisügyi hivatal által kiállított igazolás alapján.

A továbbiakban az ilyen esetekben az egészségügyi szakemberek közvetlenül az Országos Egészségpénztárnak(CNS) fogják benyújtani a szolgáltatásaik díjtételeit tartalmazó számlákat. Az orvosok közvetlenül a harmadik fél általi fizetést teljesítő CNS-től fogják megkapni az általuk számlázott összegeket, és az illetékes szociálisügyi hivatal téríti vissza a CNS-nek azokat a kifizetéseket, melyek általában a betegekre hárulnak. A harmadik fél által teljesített, egyébként nem támogatott díjtételeket, a szociálisügyi hivatal lehetőség szerint visszaigényli a betegektől.

A harmadik fél általi fizetés révén történő szociális gondoskodást eredetileg 2009-2014-re irányozták elő Luxemburgban, és mostanra kerültek aláírásra a gyakorlati megvalósítás tekintetében hozott megállapodások az Állam, a CNS és a szociálisügyi hivatalok között. A megállapodások kezdetben csak egy évre szólnak, és ennek lejártával az anyagi vonatkozásokkal, az eljárás elemeivel és a kulcsfontosságú adatokkal kapcsolatos kritériumok értékelése után kerülhet csak sor a megállapodások megújítására, módosítására vagy megszüntetésére. (ZLL)

Forrás:
Le Tiers payant social est entré en vigueur. Grand Duché de Luxembourg, 2013.01.31.
http://www.gouvernement.lu/salle_presse/communiques/2013/01-janvier/31-tiers-payant-social/index.html
(Letöltés dátuma : 2013.02.04.)


Megjelenés dátuma: 2013-02-04 11:16:21