HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Minőségügy

A csehek kevesebb, mint fele elégedett az egészségügyi ellátással

Egy 2012 decemberében készült felmérés alapján a csehek kevesebb, mint fele elégedett az egészségügyi ellátással, és mintegy harmada véli úgy, hogy az ellátás minősége rosszabbodott az utóbbi években.

A CVVM közvélemény-kutató intézet 2012. december 3-10 között 1047 személy bevonásával felmérést végzett a csehek egészségügyi ellátással kapcsolatos véleményéről. A felmérés eredményeit január 30-án tették közzé.

A kutatás eredményei alapján a csehek mintegy 41 százaléka elégedett az egészségügyi ellátással, a válaszadók 22 százaléka azonban elégedetlenségét fejezte ki. A többi megkérdezett (mintegy 37 százalék) semleges álláspontot képviselt.

A megkérdezettek 33 százaléka véli, hogy az egészségügyi ellátás minősége rosszabbodott az utóbbi évben, miközben 15 százaléka fejlődést tapasztalt. A válaszadók nagyjából fele úgy látja, hogy az egészségügyi ellátás minőségében nem következett be változás.

A 30 év alatti, felsőoktatási végzettséggel rendelkező, jómódú és jó egészségi állapotnak örvendő polgárok általában elégedettebben nyilatkoztak az egészségügyi rendszerről, mint a 60 év fölötti, alacsonyabb iskolázottsággal rendelkező, és rossz egészségi állapottal küzdő embertársaik. A nemek közötti különbségeket vizsgálva, a nők elégedetlenebbnek bizonyultak a férfiaknál.

A csehek többségében pozitívan nyilatkoztak egészségi állapotukról: mintegy 55 százalék jónak (ebből 17 százalék nagyon jónak), hozzávetőlegesen 33 százalék normálisnak, és kb. 11 százalék pedig nagyon rossznak értékelte egészségi állapotát.

A válaszadók mintegy 57 százaléka véli, hogy a betegeknek elegendő információjuk van saját egészségi állapotukról. (Ez az arány a 2008-as felmérés eredményeihez képest 13 százalékos emelkedést jelent). A megkérdezettek 33 százaléka azonban ellenkező véleményt vall.

A csehek 81 százaléka véli, hogy a betegnek joga van részt venni a betegségével kapcsolatos döntésekben. A válaszadók 46 százaléka osztja azt a nézetet, miszerint a betegnek lehetősége is van részt vennie a döntésekben, miközben 41 százalék szerint nincs erre lehetősége, 13 százalék pedig nem tudja.(AZS)

Forrás: Poll: Less than half of Czechs satisfied with healthcare. Prague Monitor, 2013.01.31. http://praguemonitor.com/2013/01/31/poll-less-half-czechs-satisfied-healthcare
(letöltés: 2013.01.06.)

Megjelenés dátuma: 2013-02-06 10:54:15