HealthOnline cikkek

Ország: Egyesült Királyság

Témakör: Egészségpolitika

Közzétették a Mid Staffordshire halálesetei miatt indított vizsgálat eredményeit

Február 6-án publikálták a Mid Staffordshire NHS Foundation Trust alapítványi trösztről szóló vizsgálati jelentést.

A vizsgálatot Andrew Lansley egészségügyi miniszter rendelte el 2010 júniusában az ellátó tröszt monitorozásában résztvevő szolgáltatás vásárló, felügyeleti és szabályozó hatóságok szerepéről. A több száz halálesetért felelős Mid Staffordshire botránya 2009-ben robbant ki. (Előzmény: https://era.aeek.hu/teljes-HealthOnline-cikk.php?id=1913 )

A vizsgálat kiterjedt a súlyos mulasztások okaira és a jövő betegellátásában hasznosítandó tanulságokra. Az eset rávilágít egy olyan rendszerre, amely nem vette tudomásul az elégtelen ellátás figyelmeztető jeleit, és anyagi érdekeit helyezte előtérbe a betegellátással szemben. Robert Francis, a vizsgálat elnöke 290 ajánlást tett az ilyen kultúra megváltoztatására és a betegek érdekeinek előtérbe helyezésére, amely az egész NHS-ben egy betegközpontú kultúra létrehozását eredményezné. Az ajánlások többek között a következő témaköröket tartalmazzák:

• Az alapvető standardoknak és a betartás mutatóinak rendszere
• Nyitottság, átláthatóság és őszinteség az egész egészségügyi rendszerben
• Könyörületes, gondoskodó és elkötelezett ápolás jobb támogatása
• Erősebb egészségügyi vezetés

Az eset kapcsán az egészségügyi minisztérium sajnálatát fejezte ki a Mid Staffordshire tröszt ügyében elkövetett mulasztásai miatt és támogatásáról biztosította Robert Francis ajánlásait. (SZL)


Forrás:
Mid Staffordshire public inquiry
http://www.midstaffspublicinquiry.com
http://mediacentre.dh.gov.uk/2013/02/06/department-of-health-commits-to-reconnecting-with-patients-in-response-to-francis-inquiry/
http://www.cqc.org.uk/public/mid-staffordshire-public-inquiry (letöltés: 2013.02.19.)

Megjelenés dátuma: 2013-02-20 09:11:58