HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

Egyre fokozódó létszámhiány a német kórházakban

Az első ilyen jellegű, német kórházi dolgozók körében végzett felmérés szerint a jelenleg működő mintegy 2000 német kórházban a szükségletekhez képest 162.000 teljes munkaidős állás maradt betöltetlenül. A kialakult helyzet következtében a dolgozók munkaterhe már az elviselhetetlenségig fokozódott – országos szinten jelenleg egymillió feletti a túlórák száma¬ -, ami a jó minőségű ellátás mellett a dolgozók és betegek egészségét is veszélyezteti. Többek között ezekre hívja fel a figyelmet a Vereinte Dienstleistungsgesellschaft Berlinben.

A társaság országszerte 200 állami, magán és közhasznú kórház munkavállalóinak (ápolók, orvosok, ill. konyhák, mosodák stb. személyzet körében) körében készített felmérést a közelmúltban. A felmérés során mintegy 3900 osztály dolgozóinak tapasztalatait mérték fel a munkafeltételekkel és kihasználtsággal kapcsolatban. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy mintegy 8300 álláshely marad betöltetlen az egyes foglalkozási csoportokban. A felmérés eredményeit az összes német kórházra vetítve így a becslések szerint csupán a betegápolás területén országszerte közel 70 000 szükséges álláshely maradt betöltetlen. Az ápoláson kívüli többi területet is figyelembe véve - ahol a becslések szerint mintegy 92 ezer a betöltetlenül maradó álláshelyek száma - összességben a hiány 162 ezerre tehető. Érdemes figyelembe venni, hogy országos szinten a német kórházakban az alkalmazottak 82 százaléka közvetlenül a betegellátásért felelős.

A Saar-vidéki Sulzbachban található kórházban történt felmérés esetén például 146 hiányzó alkalmazottra hívták fel a dolgozók a figyelmet ahhoz, hogy a minőségi standardok garantálhatóak legyenek. Egy itteni osztályt vezető orvos nyilatkozata szerint a kórházban még 1999-ben nyolc kolléga kezdte meg a reggeli műszakot, a fokozódó munka ellenére jelenleg gyakran csak négyen vannak.

E kórházi személyzettel kapcsolatban végzett felmérés szövetségi szinten az első a maga nemében. Eddig a munkaerő szükséglet meghatározására csupán gazdasági kritériumok mentén került sor, miközben a munkaerő-kihasználtságot, munkakörülményeket és a betegek jólétét nem hozták egymással összefüggésbe. A társaság javaslata szerint az egyre alacsonyabb munkaerőfelhasználásért és „legalacsonyabb” szakemberarányért folyó kórházak közötti versennyel sürgősen fel kell hagyni. Ezzel egy időben a betegellátás és a szükséges beruházások terén a stabil kórházfinanszírozás megteremtésére kellene törekedni, illetve újra a betegek jóléte kellene, hogy fókuszba kerüljön. A társaság véleménye szerint ez a tartományok illetékességi köre, bár azok az elmúlt években e feladataikat rendre nem teljesítették. Ennek is köszönhető, hogy a kórházak körében mintegy 56 milliárd eurós befektetési elmaradás halmozódott fel és az ápolói munka alulfizetetté vált.

Erre a lehetséges helyzetre az ápolási szakértők már évekkel ezelőtt figyelmeztettek, bár az általuk becsült hiány jóval elmaradt a felmérés eredményétől. A helyzet pontos megítélését nehezíti, hogy az orvosi szakmák esetén nem állnak pontos adatok rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy hány teljes munkaidős állás betöltetlen jelenleg. A Vereinte Dienstleistungsgesellschaft ezért azt követeli, hogy kerüljön sor a kórházak dolgozói létszámának pontos felmérésére, ami megmutathatná, hogy osztályonként hány dolgozót is foglalkoztatnak jelenleg.

Az Egészségügyi Minisztérium szóvivője a témával kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a kormány megvizsgálja a kialakult helyzetet a kórházakban. Ehhez azonban szükségük van arra a szakértői véleményre, amit a kórházaknak és a Kötelező Betegbiztosítás Csúcsszövetségének június 30-ig kell előterjesztenie. (VN)

Forrás:
Vereinte Dienstleistungsgesellschaft: Kliniken fehlen 162.000 Beschäftigte http://www.verdi.de/themen/arbeit/++co++52cc252c-7a86-11e2-b5ee-52540059119e
https://www.der-druck-muss-raus.de/
Ärztezeitung: Personalnot - Kliniken am Limit: Immer weniger Personal, immer mehr Patienten: Die Beschäftigten in Deutschlands Kliniken arbeitet am Limit. Allein in der Pflege fehlen fast 70.000 Vollzeitstellen.
http://www.aerztezeitung.de/politik_gesellschaft/gewerkschaften/article/833898/personalnot-kliniken-limit.html
Deutsches Ärzteblatt: Verdi kritisiert Personalmangel an Kliniken
http://www.aerzteblatt.de/nachrichten/53481/Verdi-kritisiert-Personalmangel-an-Kliniken
Deutsches Ärzteblatt: Pflegenotstand: Aufnahmestopp in Thüringer Pflegeheimen
http://www.aerzteblatt.de/nachrichten/53456/Pflegenotstand-Aufnahmestopp-in-Thueringer-Pflegeheimen
Deutsches Ärzteblatt: Trierer Kliniken klagen über Fachkräftemangel:
http://www.aerzteblatt.de/nachrichten/53331/Trierer-Kliniken-klagen-ueber-Fachkraeftemangel
Deutsches Ärzteblatt: Pflegeverbände begrüßen Initiative für 15.000 neue Pflegestellen
http://www.aerzteblatt.de/nachrichten/52881/Pflegeverbaende-begruessen-Initiative-fuer-15-000-neue-Pflegestellen
Letöltés dátuma: 2013.02.20.

Megjelenés dátuma: 2013-02-21 13:43:23