HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi dolgozók

Csehország: az egészségügyi uniók csatlakoznak az orvosok márciusi tiltakozásához

A cseh orvosszervezetek március 1-re tervezett tiltakozó akcióját a szakszervezetek és egészségügyi uniók is támogatják, Leos Heger egészségügyi miniszter azonban abban bízik, hogy az orvosok többsége átlátja, hogy követeléseik nem reálisak.

A cseh szakszervezetek és egészségügyi uniók ernyőszervezete, a CMKOS február 21-én lemondásra szólította fel Leos Heger egészségügyi minisztert arra hivatkozva, hogy reformintézkedései rontották az egészségügyi ellátás minőségét és elérhetőségét.

Jaroslav Zavadil, a CMKOS elnöke és Dagmar Zitnikova, az Egészségügyi és Szociális Szakszervezetek elnöke azt nyilatkozták az újságíróknak, hogy az uniók támogatni fogják a Cseh Orvosi Kamara (CLK) által március 1-re tervezett tiltakozó akciót. A tervek szerint az orvosok ezen a napon csak akut ellátást fognak biztosítani. Az uniók petíciót fognak indítani követeléseik támogatása érdekében, amelyek magukban foglalják a magas minőségű ellátáshoz való hozzáférést, az állami egészségügyi kiadások csökkentésének megállítását, a szükségtelenül drága gyógyszerek árának csökkentését, valamint az orvosi rendelőkbe és kórházakba való hosszú utazások lerövidítését.

Azt is hozzátették, hogy az uniók nem több forrás bevonását sürgetik, hanem azt akarják elérni, hogy azokat az összegeket, amelyek az alkalmazottak egészségbiztosítási számláján maradnak, az egészségbiztosító társaságok osszák el újra. Emellett az állam által a gyermekek, katonák és nyugdíjasok számára fizetett egészségbiztosítás ésszerűbbé tételét szorgalmazzák, és új, hatékonyabb gyógyszerpolitika kidolgozását vélik szükségesnek.
Zitnikova elmondta, hogy a kórházak több százmillió korona összegű hiánnyal küzdenek idén, így a személyzet kereseteinek kifizetésére sem lesz elég pénzük, ezért várhatóan el kell bocsátaniuk dolgozókat. Úgy véli, hogy a szocialista rezsim 1989-es összeomlása óta jelenleg a legrosszabb a helyzet az egészségügyben. Arra is emlékeztetett, hogy a minisztérium 152 akut kórházból 32-t be akart zárni a múlt évben, melyet az egészségügyi dolgozók ellenállási hulláma elhárított, de szerinte jelenleg a minisztérium pénzügyileg akarja tönkretenni a kórházakat. Hozzátette, hogy az uniók számításai alapján az ellátások egészségbiztosító társaságok általi kifizetéseit reálértelemben akár 20 százalékkal is csökkentheti az Egészségügyi Minisztérium erre vonatkozó rendelete.

A CLK felhívta a magán orvosokat arra, hogy március 1-én tartsák závra rendelőiket, és a kórházak csak az akut betegeket lássák el. A felhíváshoz a Cseh Orvosok Uniója (LOK) és a Járóbeteg Szakorvosok Társasága is csatlakozott. A Háziorvosok Egyesülete azonban visszautasította a felhívást arra hivatkozva, hogy a tárgyalásokat részesíti előnyben.

Heger azt nyilatkozta, hogy bízik abban, hogy az orvosok többsége racionálisan fogja érzékelni a helyzetet, és be fogja látni, hogy nem lehet teljesíteni a szakszervezetek és orvosi kamarák valóságtól elrugaszkodott követeléseit.(AZS)

Forrás: Health care unions to support doctors' protest in March. Prague Monitor, 2013.02.22. http://praguemonitor.com/2013/02/22/health-care-unions-support-doctors-protest-march
(letöltés: 2013.02.22.)

Megjelenés dátuma: 2013-02-22 14:17:47