HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Forrásgyűjtés és szolgáltatáskatalógus

A cseh betegek többsége nem veszi igénybe az extra ellátásokat

A cseh betegek többsége nem veszi igénybe a standard ellátáson felüli, extra szolgáltatásokat, és az ebből befolyt összegek is csupán töredékét teszik ki a kórházak összbevételeinek.

A cseh betegeknek 2012. januártól díjat kell fizetniük, amennyiben a kórházak standard ellátáson felüli, extra szolgáltatásait (pl. jobb kontaktlencsék, könnyebb gipszek, kényelmesebb kórtermek) szeretnék igénybe venni. Egy nemrégiben végzett, országos felmérésből azonban az derül ki, hogy a páciensek többsége nem mutat érdeklődést az extra szolgáltatások iránt. A felmérés eredményeit Viktorie Plivova, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője is megerősítette közleményében február 23-án. Hozzátette, hogy mintegy 30-40 millió cseh korona (345-460 millió Ft) folyt be az elmúlt év első felében az extra ellátásért fizetett összegekből. A cseh egészségügyi rendszer összes költsége mintegy 300 milliárd cseh koronára (3450 milliárd Ft) tehető.

2012 előtt minden kezelés a standard ellátáshoz tartozott, amelyet a kötelező egészségbiztosításból fedeztek. A betegeknek csak a bizonyos fogászati kezelésekért kellett fizetniük, és nagyon alacsony mértékű co-payment volt érvényben (a háziorvosi vizit esetében 30 cseh korona). Ez az általános gyakorlat, bár a betegek általában hálapénzt fizetnek a speciális kezelésekért.

Plivova elmondta, hogy az új rendszer bevezetését követően, januárban és februárban nagyfokú érdeklődést tapasztaltak az extra szolgáltatások iránt, majd ezt követően folyamatos növekedés volt tapasztalható. A kórházak képviselői szerint azonban kicsi a kereslet az extra szolgáltatások iránt.

Az extra ellátások közül a betegek elsősorban a jobban felszerelt szobákat preferálják, különösen a szülészeti klinikákon, ahol 300 cseh koronát (3450 Ft) vagy akár többet is fizetnek napidíjként.

Az extra ellátások díjából származó bevételek csak töredékét képezik a kórházak összes bevételének, és nincs jelentős hatásuk a pénzügyi menedzsmentre. A négy kórházat üzemeltető Agel cég szóvivőjének elmondása alapján a cég bevételeinek mintegy 0,5 százalékát alkotják az extra ellátásból származó bevételek. Egyes egészségügyi intézmények képviselői azt nyilatkozták, hogy az extra díjak versenyelőnyt jelenthetnek a különböző árak következtében. Egy kórházigazgató szerint azonban az extra díjak komplikációkat okoztak az egészségügyi személyzet számára: “Ajánlanunk kell az extra szolgáltatásokat a páciensek számára, de a legtöbbjük visszautasítja őket. Ezt követően dokumentálnunk kell a folyamatot, ami több munkát jelent”.(AZS)

Forrás: Czechs show little interest in hospitals' above-standard care. Prague Monitor online, 2013.02.25.
http://praguemonitor.com/2013/02/25/czechs-show-little-interest-hospitals-above-standard-care
(letöltés: 2013.02.25.)

Megjelenés dátuma: 2013-02-25 10:55:00