HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: e-egészségügy

eHealth Akcióterv 2012-2020 – Innovatív egészségügy a 21. századra

Az Európai Bizottság 2012 decemberében elfogadta a 2012-2020 közötti időszakra vonatkozó eHealth Akciótervet, amelynek fő célkitűzései az egészségügyi informatika terén az interoperabilitás fejlesztése, a jogi akadályok leküzdése, a kutatás-fejlesztés, innováció és versenyképesség támogatása, az eHealth széleskörű alkalmazásának elősegítése, valamint a globális politikai párbeszéd és nemzetközi együttműködés előmozdítása.

Az első eHealth Akcióterv 2004-ben történő elfogadása óta az Európai Bizottság célzott politikai kezdeményezéseket folytat az eHealth széleskörű alkalmazásának előmozdítására az Európai Unióban. A jelen, 2012-2020 közötti időszakra vonatkozó Akcióterv célkitűzése, hogy az eHealth szolgáltatások és alkalmazások fejlesztése révén hozzájáruljon a tagállamok egészségügyi rendszerei fő kihívásainak leküzdéséhez: a krónikus megbetegedések menedzsmentjének fejlesztéséhez, az egészségügyi rendszerek fenntarthatóbbá és hatékonyabbá tételéhez, az ellátás betegközpontúbbá tételéhez, a határon átívelő egészségügyi ellátás kockázatainak csökkentéséhez, az ellátáshoz való általános hozzáférés javításához, az eHealth termékek és szolgáltatások jogi és piaci feltételeinek fejlesztéséhez. Emellett az eHealth új üzleti lehetőségeket nyit meg a kis- és középvállalkozások számára, melynek révén elősegíti az európai gazdaság versenyképességének fejlesztését.
A Bizottság által a 2012-es Akciótervben megfogalmazott lépések az alábbi főbb területekre csoportosíthatók: az interoperabilitás fejlesztése, a jogi akadályok leépítése, a kutatás-fejlesztés, innováció és versenyképesség támogatása, az eHealth széleskörű alkalmazásának elősegítése, globális politikai párbeszéd és nemzetközi együttműködés előmozdítása.

Az Akciótervről készült bővebb összefoglaló a csatolt dokumentumban olvasható. (AZS)

Communication from the Commission – eHealth Action Plan 2012-2020 - Innovative healthcare for the 21st century. COM(2012) 736. http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemdetail.cfm?item_id=9156
(letöltés: 2013.03.01.)

Megjelenés dátuma: 2013-03-01 11:02:32