HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Gyógyszerek

Csehország: 2015-től kötelező elektronikus receptfelírás

A cseh elnök által aláírt új törvénymódosítás értelmében 2015-től kötelező lesz az elektronikus gyógyszerfelírás Csehországban,az orvosok azonban nem értenek egyet ezzel az intézkedéssel.

2015-től Csehországban az elektronikus gyógyszerfelírás felváltja a jelenlegi papír alapú rendszert, és alkalmazása kötelező lesz a Gyógyszertörvény Vaclav Klaus elnök által március 6-án aláírt módosítása értelmében.

A gyógyszerészek nem kifogásolják az elektronikus receptfelírás bevezetését, azonban arra figyelmeztetnek, hogy a rendszer nem lesz teljesen kész két éven belül.

Az orvosok azonban ellenzik az elektronikus receptfelírásokat. Azzal érvelnek, hogy a betegek számára ez nem lesz előnyös, sőt a betegadatokat akár veszélyeztetheti is az. Úgy vélik, hogy ez a projekt csak kiszipolyozza a pénzt az egészségügyi rendszerből.
A Cseh Orvosi Kamara (CLK) elnöke, Milan Kubek azt nyilatkozta, hogy az elektronikus gyógyszerfelírások a betegek számára nagy problémákat generálhatnak, az orvosok számára pedig többletmunkához és többletköltségekhez vezethetnek.

Ezzel szemben a törvénymódosítás szerzői azt várják, hogy a kötelező elektronikus gyógyszerfelírások hatására évente 1-2 millió cseh koronát (11,8-23,6 millió Ft) fognak tudni megtakarítani, és a “hamis” recepteket is sikerül majd kiküszöbölni az új rendszerben.
Az orvosok néhány éve a beteggel való megegyezés alapján írhatnak fel elektronikusan is recepteket, de az elektronikus rendszer alkalmazása nem terjedt el széles körben.

A törvénymódosítás egyéb rendelkezéseket is tartalmaz. Korlátozza a gyógyszereknek a gyógyszertárak működtetői által történő exportját, akik egyben elosztóként is funkcionálnak. Emellett újból meghatározza a főgyógyszerész fogalmát: ezt a pozíciót ezentúl egy gyógyszertárban csak egyetlen személy töltheti be.(AZS)

Forrás: Electronic prescriptions be mandatory. Prague Monitor, 2013.03.07. http://praguemonitor.com/2013/03/07/electronic-prescriptions-be-mandatory
(letöltés: 2013.03.11.)

Megjelenés dátuma: 2013-03-11 16:07:17