HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Gyógyszerek

Románia: 2013-tól kötelező az elektronikus receptfelírás

2013 januárjáig a román egészségügyi rendszerben megtörtént az átállás az elektronikus gyógyszerfelírásra. Az év végen az e-receptfelírások száma meghaladta a három milliót.

Romániában az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2012 nyarán indította útjára az e-receptfelírással kapcsolatos projektjét. A projekt összköltsége 3,5 milliárd forint körüli, amelyből a vissza nem térítendő EU-s támogatás összege 2,3 milliárd.

A támogatott gyógyszerek felírására és kiadására kialakított új számítógépes rendszer 2012 második félévében került bevezetésre. 2013 január elsejétől a rendszer használata kötelezővé vált. A rendszerre való átálláshoz szükséges lépéseket (vonalkódolvasó beszerzése, CNAS honlapjáról ingyenesen letölthető e-recept szoftver telepítetése stb.) a 11 ezer román háziorvos mintegy 90 százaléka már júliusig teljesítette; a gyógyszertárak október elejéig kaptak haladékot az átállásra.

A rendszer bevezetését véletlenszerű, bejelentés nélküli ellenőrzésekkel, a formanyomtatványok számának csökkentésével, illetve azzal ösztönözték, hogy a gyógyszertárak csak a 2012. december 31. előtt keltezett, papír alapú vényekre adhatnak már kedvezményt. Azoknak a betegeknek tehát, akiknek orvosuk papír alapon állítja ki a receptet, 2013-tól a készítmények teljes árát meg kell téríteniük azok megvásárlásakor.

Az orvos által felírt e-receptről a beteg egy másolatot kap, ami lehetővé teszi számára, hogy a gyógyszertárban kiválthassa a javallt készítményt. A rendszer bevezetése elkerülhetővé teszi a gyógyszer összeférhetetlenségek vagy a kedvezményes, ingyenes gyógyszerre jogosult személyek mások számára történő gyógyszervásárlásainak kiszűrését. A felírt elektronikus receptek száma az értesülések szerint az országban novemberben már meghaladta a három milliót, ami naponta közel 75 ezer felírást jelent. (VN)

Siveco: The electronic prescription will ensure quick and transparent access to medicines for all patients, 2012
http://www.siveco.ro/en/about-siveco-romania/press/press-releases/electronic-prescription-will-ensure-quick-and-transparent
Nine O’ Clock: Electronic prescription, mandatory from January 1, 2013
http://www.nineoclock.ro/electronic-prescription-mandatory-from-january-1/
Új magyar szó online: Növekszik az e-receptek száma – egy hónap alatt egymillió vény, 2012
http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/4869-novekszik-az-e-receptek-szama--egy-honap-alatt-egymillio-veny
Kárpátinfó: Romániában megkezdődött az e-receptekre való áttérés, 2012
http://karpatinfo.net/cikk/kulfold/romaniaban-megkezdodott-az-e-receptekre-valo-atteres

Megjelenés dátuma: 2013-03-14 10:29:39