HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Forrásallokáció

DRG-vel kapcsolatos képzések indulnak Szlovákiában

Szlovákia tervezett új kórházfinanszírozási rendszerével kapcsolatban képzések indulnak áprilisban az egészségügyi szakemberek számára.

A kórházak diagnóziscsoportokon alapuló finanszírozási rendszere, melyet már Európa számos országában bevezettek, Szlovákiában előreláthatólag 2016-ban valósul meg. Az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal áprilisban képzéseket indít az egészségügyi ellátás átláthatóságát szolgáló finanszírozási rendszer működtetésének előkészítéséhez.

A DRG-rendszer alkalmazására közel 3200 személyt kívánnak felkészíteni 2014 végéig. A képzés költségei, melyeket többségében Európai Uniós alapból fognak finanszírozni, előreláthatólag több mint hétmillió eurót fognak kitenni. Nyolc szlovák szakember már részesült ilyen jellegű képzésben Németországban, mivel a német DRG-modellt fogja követni Szlovákia új kórházfinanszírozási rendszere.

Szlovákia egészségbiztosítói és számos kórháza örömmel üdvözli az új modell bevezetésének előkészületeit.

Az egészségügyi szakembereket az új kórházfinanszírozás elindítására felkészítő tananyag már elkészült, de a jogi előkészítés még várat magára. A finanszírozási rendszer azonban – Monika Pažinková, az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal elnökének nyilatkozata szerint – megfelelő jogi háttér nélkül egyelőre még nem indítható. (ZLL)

Forrás:
Training on the new system of payments start in April. Health Policy Institute, 2013.03.05.
(Letöltés dátuma: 2013.03.18.)

Megjelenés dátuma: 2013-03-18 16:36:48