HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

Tervek a francia kórházügy átalakítására

A francia kórházügy Marisol Touraine egészségügyi miniszter által tervezett átalakításának előkészítéséhez március elejére elkészült Edouard Couty, kórházügyi és számvevőszéki tanácsadó többhónapos konzultáción alapuló szakértői jelentése.

A francia egészségügyi miniszter felkérésére kidolgozott és márciusra beterjesztett Couty-jelentés 46 javaslatot tartalmaz a kórházi ellátás lakosságot ellátó szolgáltatásokon alapuló jellegének megszilárdítására. A szakvélemény támogatja a kórházak átfogó közszolgálati jellegének megerősítését, melyet az előző kórháztörvény, a „Kórház, a Betegek, az Egészség és a Térségek” elnevezésű törvény 2009. július 21-én különböző feladatokra osztott (így pl. a nehéz anyagi helyzetben lévő betegek fogadása, a sürgős esetek ellátása, képzés- továbbképzés, gyógykezelések, stb.).
A feladatok széttagoltsága miatt a privát klinikák szabadon választhattak a feladatok között, anélkül hogy mindegyiket teljesítették volna.

A Couty-jelentés a kórházirányítás kiegyensúlyozottabbá tételéhez nagyobb szerepet szán az orvosoknak a humánpolitikai és a gazdasági döntéshozatalban, és rugalmasabbá kívánja tenni a teljesítmény alapú finanszírozást, mely a konzultációkon alapuló szakvélemény szerint a rövid időtartamú akut ellátás adekvát finanszírozása mellett, nem igazodik kellőképpen a hosszú idejű kezelésekhez.

A jelentés mindemellett a szociális dialógus – azaz a kormányzati oldal, a munkáltatók és a munkavállalók között a közérdeket szolgáló gazdasági és szociális vonatkozású tárgyalások, konzultációk és információcsere – gyakorlatának a helyreállítását szorgalmazza.

A szakvélemény javaslatai alapján, Marisol Touraine miniszterasszony kötelezettség-vállalását fejezte ki a fekvőbeteg-ellátás közszolgálati jellege, a kórházak finanszírozása, a kórházi demokrácia és a szociális dialógus tárgykörében. Bejelentette a kórház közszolgálati jellegének újbóli törvénybe iktatását, melyhez az elgondolások szerint új fogalomként fog társulni az állami és a magánkórházakon és a privát ambuláns ellátáson alapuló „térségi kórházi ellátás által nyújtott közszolgálati ellátás”.

A kórházak finanszírozását illetően a reformbizottságok 2013 júniusában fogják javaslataikat a miniszter asszony elé terjeszteni. A kórházügy átalakítására vonatkozó intézkedési terv további elgondolásai szerint, minden kórházban a betegek érdekeit képviselő felhasználói technikai bizottságot fognak felállítani, és a jövőben országos hivatal jön létre a társadalmi párbeszéd alakulásának figyelemmel kísérésére. (ZLL)

Forrás:
Hôpital public : le Pacte de confiance pour l’hôpital. Vie publique, 2013.03.06.
http://www.vie-publique.fr/actualite/alaune/hopital-public-pacte-confiance-pour-hopital.html
(Letöltés dátuma : 2013.04.08.)

Megjelenés dátuma: 2013-04-08 16:28:05