HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

Egészségügyi reformok Lengyelországban

A reformok kiemelkedő eleme lesz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár decentralizációja és a Központi Egészségbiztosítási Hatóság létrehozása.

2013-ban számos változás lép életbe a lengyel egészségügyi rendszerben. Az egészségügyi reform magját az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (NFZ) átszervezése képezi. Az NFZ regionális irodái nagyobb döntési jogkörrel és autonómiával fognak rendelkezni, míg a központi irodát felszámolják. Emellett különböző funkciók, pl. az egészségügyi ellátók felügyelete, átkerülnek az Egészségbiztosítási Pénztár központi irodájából a Központi Egészségbiztosítási Hatósághoz (CWU), amelyet jelenleg létesít az Egészségügyi Minisztérium. A CWU nem csak az ellátókat felügyeli majd, hanem az NFZ tevékenységeit is. A CWU lesz felelős az állami rendszerrel szerződésben álló magán egészségügyi ellátók térítéséért. A különböző régiók egészségügyi szolgáktatásainak meghatározása epidemiológiai and demográfiai szükségleteken fog alapulni. (SZL)

Forrás:
Frederik Cyrus Roeder: Poland: Health Reforms come into Action. EUROPEAN HEALTH CARE NEWS, http://europe-health-care.eu/poland-health-reforms-come-into-action/ (letöltés: 2013.04.10.)

Megjelenés dátuma: 2013-04-11 09:39:13