HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi reformok

A „kórházi szállodák” milliós megtakarításokat hozhatnak az NHS-nek

A Skandináviában elterjedt kórházi hotelek mintájára Angliában is bevezetnének ilyen létesítményeket az idős vagy nem akut betegek számára.

Earl Howe, Anglia egészségügyi államminisztere fontolóra veszi a kórházi szállodák skandináv koncepciójának bevezetését, hogy lehetővé váljon az idős betegek számára a kórházakon kívül történő felépülés. Az országban kb. 30 ezer, többnyire demenciában szenvedő beteg tartózkodik szükségtelenül kórházi ágyakban, ami heti 4 millió fontba kerül az NHS-nek.

Ezeket a hoteleket magán szállodai vállalatok működtetnék, esetleg az NHS kórházak üres épületeiben, és a szobákban lenne televízió, szobaszolgálat és fürdőszoba. A hozzátartozók bármikor látogatást tehetnének és szükség esetén akár a hotelben is elszállásolhatók lehetnének. A koncepció bevezetését Nottinghamshire-ben, Worcesterben és a dél-nyugati országrészben tervezik. Ezeket a létesítményeket igénybe vehetnék még a stroke betegek és az anyák a szülést követő időszakban.

Howe közleményében kifejtette, hogy az NHS Commissioning Board – jelenlegi nevén NHS England – vizsgálja a betegszálloda koncepcióját. Nézete szerint a hotel hasznosítható lehet abban az esetben, ha egy kórházban levő beteg nem igényel akut ellátást (amely sok idős emberre nézve áll fenn), vagy ha egy nehéz terhességen átmenő nőnek szüksége van a szakellátás elérhetőségére, de nem állandó jelleggel. A szállodai elhelyezés jóval kisebb kiadással jár, mint a kórházi tartózkodás. A család is bármikor támogatást nyújthat, mivel a beteg egy magánszobában van elhelyezve. (SZL)

Forrás:
''Hospital hotels'' could save NHS millions. Public Service UK, http://www.publicservice.co.uk/news_story.asp?id=22738 (letöltés: 2013.04.24.)

Megjelenés dátuma: 2013-04-23 15:36:33