HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi rendszerek jellemzői

A cseh pszichiátriai ellátás elmarad a nyugat-európai országok szintjétől

Egy nemrégiben készült cseh tanulmány szerint, mely 30 európai ország pszichiátriai ellátását hasonlítja össze, a cseh rendszer meglehetősen elmarad a nyugat-európai országok szintjétől: Csehországban a mentális betegek ellátását elsősorban nagy klinikák végzik, miközben a fejlettebb európai országokban egyre nagyobb teret biztosítanak a közösségi ellátásnak.

Egy nemrégiben készült cseh tanulmány arra mutat rá, hogy a cseh pszichiátriai ellátás nagyon el van maradva a nyugat-európai országokhoz képest, és inkább a volt szovjet tagköztársaságok, valamint a balkáni országok szintjéhez áll közel. A kutatók 30 európai ország rendszerével hasonlították össze a cseh pszichiátriai ellátást, és ajánlásokat fogalmaztak meg a tervezett reformokra vonatkozóan.

A tanulmány szerint az Európában az utóbbi években lezajlott reformok hasonló irányt mutatnak, de a változások sebessége eltérő ütemben zajlott az egyes országokban. Például az Egyesült Királyságban fokozatosan hajtották végre a reformokat, Olaszországban azonban radikális változtatásokra került sor. A nyugat-európai országok általában csökkentették a pszichiátriai klinikák számát, egyes intézményeket be is zártak.

A volt keleti blokk országaiban a pszichiátriai rendszerek általában központosítottak maradtak. A cseh egészségpolitikusok vonakodnak a pszichiátriai kórházak számának csökkentésétől, mivel attól tartanak, hogy egyes mentálisan beteg emberek az utcára vagy börtönbe kerülnének.

Nyugat-Európában a több mint 1000 ággyal rendelkező klinikák ma már ritkaságnak számítanak, miközben Csehországra ez elég jellemző.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy amennyiben Csehország az európai értékeket és trendeket akarja követni, és a fejlett országokhoz kíván csatlakozni, a nagy klinikák által biztosított ellátás egy részét a közösségi ellátásra kellene áthelyezni, emellett pedig több támogatást kellene a pszichiátriai ellátásra fordítani. Csehországban jelenleg az egészségügyi költségvetés 3,5 százalékát fordítják pszichiátriai ellátásra, a reformtervek alapján viszont 5 százalékára növelnék, ami azonban még mindig jóval alacsonyabb, mint az EU-átlag (8 százalék).

Az Egészségügyi Minisztérium 2014-től kíván bevezetni a reformokat. A tervek szerint több mint 6 milliárd cseh korona értékű (69,6 Mrd Ft) EU-támogatást akarnak a pszichiátriai ellátás reformjára fordítani, ebből 4 milliárdot koronát (46,4 Mrd Ft) a klinikák és közösségi központok modernizációjára. Emellett az uniós forrásokból támogatni kívánják az egészségügyi dolgozók oktatását a mentális egészségügy terén, valamint egy olyan kampányt, ami elősegíti az emberek pszichiátriával kapcsolatos előítéleteinek eloszlatását.

A reform kiindulópontjaként a pszichiátriai klinikákat kórházakká alakítják, ahol elsősorban a sürgős eseteket fogják kezelni. A kórházak ugyanakkor mobil teameket küldhetnének a közösségi központok munkájának támogatására. Tervezik a pszichiátriai ágyszámok csökkentését, valamint az elszállásolás szintjének fejlesztését.

A mentális egészségügyi központokat régiónként, 100 ezer főre fogják megszervezni, a regionális mentális ellátás koordinálása céljából.(AZS)

Forrás:
Czech psychiatric care closest to that in USSR, Balkans, say experts. Prague Monitor, 2013.04.29.
http://praguemonitor.com/2013/04/29/czech-psychiatric-care-closest-ussr-balkans-say-experts
(letöltés: 2013.04.30.)

Megjelenés dátuma: 2013-04-30 12:02:00