HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Fekvőbeteg ellátás

Országos Terv a sürgősségi ellátás leterheltségének csökkentésére Franciaországban

Marisol Touraine, szociális- és egészségügyi miniszter a párizsi Szent József Kórházcsoport sürgősségi osztályán, április 26-án tett látogatása során nyújtott tájékoztatást arról a közeljövőben indítandó programról, melynek célja a francia kórházak ágyellátottságának javítása.

Az országos program az egészségügyi intézmények ágyellátottságának javítását és a sürgősségi osztályok leterheltségének csökkentését a betegek, a szakemberek és az intézmények igényeinek figyelembe vételével kívánja megvalósítani.

A program irányítását a regionális egészségügyi hivatalok (ARS) és az Egészségügyi-Szociális Intézetek Tevékenységét támogató Országos Hivatal (ANAP) fogja ellátni.

Az egészségügyi intézmények ágyellátottságának javítására a következő területeken terveznek intézkedéseket:
- a betegfelvételek jobb ütemezése, az ágykihasználtság javítása, a kórházközi utalások csökkentése, a betegelhelyezésre fordított idő jobb kihasználása, és ily módon időmegtakarítás a gyógyító tevékenység számára, az előre tervezett beavatkozások más időpontra való áttételének elkerülése.

A tervek szerint 150 intézmény sürgősségi ellátásában fognak változtatásokat végrehajtani az ANAP támogatásával. Az intézményeket a regionális egészségügyi hivatalok fogják kiválasztani. Mintegy húsz kórház, így a párizsi Szent József Kórházcsoport tagjai már bevezették a sürgősségi ellátást gördülékenyebbé tevő intézkedéseket.

Marisol Touraine miniszterasszony prioritásának tekinti a sürgősségi ellátás leterheltségének csökkentését, és ehhez nem csak a sürgősségi osztályok, hanem az összes kórház aktív közreműködésére számít. (ZLL)

Forrás :
Désengorgement des urgences, Ministère des Affaires Sociales et de la Santé. 2013.04.26.
http://www.social-sante.gouv.fr/actualite-presse,42/communiques,2322/desengorgement-des-urgences,15786.html
(Letöltés dátuma: 2013.05.03.)

Megjelenés dátuma: 2013-05-03 13:35:36