HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Népegészségügy

Az otthon elvégezhető HIV-teszt forgalomba hozatalának megvitatása Franciaországban

Marisol Touraine, francia egészségügyi miniszter a Francia Gyógyszer- és Egészségügyi Termékbiztonsági Hivatal (ANSM) és a Magas Szintű Egészségügyi Hatóság (HAS) bevonásával vizsgálta az otthon végezhető HIV-tesztek forgalomba hozatalának a lehetőségét Franciaországban

A francia lakosság körében mind ez ideig 150 ezer személynél mutattak ki HIV-szeropozitivitást, és közel 30 ezren vannak, akik nem tudnak fertőzöttségükről, így tudtukon kívül továbbterjeszthetik a betegséget. Egy nyálteszt otthoni elvégzése 30 percen belül adhat választ arra, hogy fennáll-e szeropozitivitás vagy sem.

Franciaország AIDS-szel foglalkozó Országos Tanácsa, 2013. március 22-én foglalt állást az otthoni HIV-teszt igény szerinti, és főként a fertőzésveszélynek leginkább kitett lakossági csoportok számára való elérhetővé tétele mellett. Az elképzelések szerint a tesztet gyógyszertárak, gyógyászati termékekkel foglalkozó egységek forgalmazhatnák, illetve az orvosok és különböző szervezetek tehetnék elérhetővé az ezt igénylők számára. Mind e mellett az Országos Konzultatív Etikai Bizottság bizonyos óvintézkedéseket is szükségesnek tart a tesztek téves értelmezésével járó kockázatok elkerülése érdekében.

Az otthon elvégezhető tesztek forgalmazása csak bizonyos feltételek teljesülése esetén valósítható meg:
- a teszteknek meg kell felelniük a „CE” jelölés feltüntetéséhez szükséges európai szabályozásnak
- a felhasználók számára speciális tájékoztatást és támogatást kell nyújtani
- a szeropozitivitást jelző eredményt hagyományos vérvétellel kell kontrollálni.

Marisol Touraine, miniszter asszony mind e mellett felhívja a figyelmet arra, hogy az otthon elvégezhető teszt az AIDS megelőzésében semmiképpen sem helyettesítheti a központok által folytatott anonim AIDS-szűrést vagy a diagnosztikai gyorsteszteket, ezeknek csak kiegészítő eszköze lehet a betegségmegelőzésben. Az első ilyen tesztet az USA-ban 2012 júliusában engedélyezte az Amerikai Gyógyszerügynökség (FDA).

A teszt alkalmazásának első eredményei alapján, Franciaországban feltételezhetően mintegy négyezer fertőzést lehetne évente kiszűrni, és ezzel a fertőzöttek gyorsabban részesülhetnének kezelésben. Jelenleg az esetek 60, 70 százalékában a fertőzést akkor állapítják meg, amikor a betegeknek már kezelés alatt kellene állniuk immunhiányos állapotuk miatt. (ZLL)

Forrás:
Des autotests de dépistage du Vih bientôt commercialisés en France ? Viva Presse, 2013.04.08.
http://www.viva.presse.fr/des-autotests-de-depistage-du-vih-bientot-commercialises-en-france-167259
(Letöltés dátuma: 2013.05.07.)

Megjelenés dátuma: 2013-05-07 12:39:29