HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségpolitika

Az abortuszjog bevezetése Írországban

Az ír kormány jóváhagyta a jelenleg fennálló szigorú abortusz törvény liberalizációját célzó törvénytervezetet.

Az ír kormány történelmi jelentőségű jogalkotást vezetett be, amely lehetővé tesz korlátozott abortuszjogokat az országban. Az új törvénytervezet azonban nem tartalmazza a nemi erőszak, a vérfertőzés és a végzetes magzati rendellenesség eseteit. Vita tárgyát képezi az az intézkedés, amely megköveteli, hogy egy nő, aki öngyilkossági okok miatt szeretne abortuszt elvégeztetni, akár hat orvos értékelését kérje ki, köztük egy pszichiáterét.

A törvénytervezet szerint egy öngyilkossági gondolatokkal küzdő terhes nő értékelése esetén három szakorvosnak kell egyetérteni abban, hogy megtörténhet a terhesség-megszakítás. Ha az első három orvos nem hagyja jóvá, akkor lehetőség nyílik a nő részéről a fellebbezésre és másik három orvos véleményezésére. Ez esetben az abortusz csak akkor történhet meg, ha a három orvos egyhangúan jóváhagyja.

A Doctors For Choice kampánycsoport kifejezte azon aggodalmát, hogy sok orvosra és pszichiáterre van szükség egy nő öngyilkossági késztetésének felmérésére és a terhesség-megszakítás engedélyezésére. A Centre for Reproductive Rights Europe nevű jogvédő szervezet kifogásolta a törvénytervezet öngyilkossági vonatkozását. A szervezet szerint a törvénytervezet csak apró lépést jelent a helyes irányba és nem teremt új jogokat. Az öngyilkosságra vonatkozó cikkelyt botrányosnak és paternalisztikusnak tartja, amely visszafelé fog elsülni. Az ír abortusz rendszer a nemzetközi emberi jogon belül a nők egészséghez és méltósághoz való jogának teljes mértékű megsértése, és teljesen eltér Európa más részének gyakorlatától.

Bár a törvénykezés valószínűleg átmegy majd az ír parlament mindkét házán, a Sinn Fein és a függetlenek támogatásával, a vezető koalíciós párt (Fine Gael) néhány képviselője ellene fog szavazni. (SZL)

Forrás:
Henry McDonald: Limited abortion rights introduced in historic Irish legislation. The Guardian, http://www.guardian.co.uk/world/2013/may/01/limited-abortion-rights-ireland

Government approves heads of the Protection of Life during Pregnancy Bill 2013. Department of Health, http://www.dohc.ie/press/releases/2013/20130430.html (letöltés: 2013.05.09)

Megjelenés dátuma: 2013-05-10 14:13:04