HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Népegészségügy

A Demenciára vezető Betegségekkel foglalkozó Országos Akcióterv Luxemburgban

Luxemburgban a Család- és Integrációsügyi Minisztérium és az Egészségügyi Minisztérium a kormányzati prioritásoknak megfelelő akciótervet és a betegségmegelőzést és gondozást szolgáló programot készít elő a demenciákkal kapcsolatban.

A Demenciára vezető Betegségekkel foglalkozó Országos Akcióterv előkészítése a 2009-2014-es kormányzati program prioritásainak megfelelően a Család- és Integrációsügyi Minisztérium égisze alatt és az Egészségügyi Minisztérium közreműködésével történik. A terv prioritásai a következők: megelőzés, korai diagnosztizálás és a betegek állapotának orvosi kezelésbe vétele.

Az akciótervnek az Egészségügyi Minisztérium koordinálása alá tartozó intézkedései a következők:
- a másodlagos prevenció felállítása
- a kétszintű diagnosztika standardjának kidolgozása
- országos standardok felállítása az érintett betegek orvosi ellátására
- speciális képzések az egészségügyi dolgozók részére

Az akcióterv intézkedései is jelzik, hogy az országban különös figyelem fordul a betegség előrehaladásának késleltetésére és a betegek függetlenségének a lehető legtovább tartó megőrzésére.

Minthogy az orvostudománynak a demenciával kapcsolatos jelenlegi lehetőségei még korlátozottak, különösen nagy súlyt kell helyezni a betegek és családjuk támogatására abban, hogy a lehető legtovább élhessék megszokott családi életüket.

Az akciótervet előkészítő munkacsoportok tevékenységének támogatásához a Család- és Integrációsügyi Minisztérium
- a lakosság és az érintettek betegségről való tájékoztatása mellett, interneten kívánja informálni az érintetteket az elérhető segítő szolgálatokról, segítségnyújtásról, 40 órás pszicho-geriátriai képzést indít a szakterület egészségügyi dolgozói számára, és a két minisztérium közös erőfeszítései által megvalósított projektek eredményeinek közzététele révén a betegséggel küzdőkkel való szolidaritásra hívja fel a lakosságot. (ZLL)

Forrás:
Plan d’action national. Maladies démentielles. Le Gouvernement du Grand-Duché du Luxembourg, 2013.05.13.
http://www.sante.public.lu/fr/actualites/2013/05/plan-demence/2013-05-13-plan-demence.pdf
(Letöltés dátuma: 2013.05.13.)

Megjelenés dátuma: 2013-05-13 16:26:02