HealthOnline cikkek

Ország: Luxemburg

Témakör: Minőségügy

Országos Rákregiszter Luxemburgban

2013. május 15-én elkezdte hivatalos működését Luxemburg Országos Rákregisztere.

Országos Rákregiszter (RNC) felállítására, Mars Di Bartolomeo, luxemburgi egészségügyi miniszter 2011 júliusában tett javaslatot, és ennek folyományaként a regiszter tevékenységének elindítására a nagyhercegség 2013. április 18-i rentörlés alapján, 2013. május 15-én került sor. Az új szabályozás meghatározza a regiszter információkörét, valamint az adatgyűjtés módozatait, feltételeit.

A rendelet értelmében az országos nyilvántartás adatokat fog tartalmazni minden Luxemburgban diagnosztizált, illetve kezelt új rákos megbetegedésről és nyomon követéséről.

Az RNC középtávú célkitűzései:
- támogatás nyújtása a daganatos betegek egészségügyi ellátásának értékeléséhez,
- a rákot megelőző kampányok elindításának és a rákszűrés hatékonyabbá tételének előmozdítása
- közreműködés a Rákkal szembeni küzdelemre vonatkozó Terv monitorozásának bevezetésében és az ehhez szükséges anyagi erőforrások megtervezésében
- segítségnyújtás a daganatos betegségek és alakulásuk jobb megismeréséhez és felügyeletéhez
- kiindulási alap szolgáltatása az epidemiológiai és a klinikai kutatásokhoz.

Május 15-én internetes site is indult a lakosságnak az RNC működésével, adatkörével és adatkezelésével kapcsolatos tájékoztatására. A betegek jogosultak lesznek az őket érintő információkhoz való hozzáférésre, az adatok részleges vagy teljes körű módosításának, törlésének igénylésére, és a site révén egyben tájékoztatást kapnak jogaik érvényesítésének módozatairól is. (ZLL)

Forrás:
Registre National du Cancer: Une première pour le Luxembourg, une plus-value pour les patients. Portail Santé, Luxembourg, 2013.05.15.
http://www.sante.public.lu/fr/actualites/2013/05/registre-national-cancer/index.html
(Letöltés dátuma:2013.05.21.)


Megjelenés dátuma: 2013-05-21 11:41:46