HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Népegészségügy

Új dohányzási tilalom Szlovákia bevásárló központjaiban

Szlovákiában, 2013. május 21.-én a dohányzást korlátozó intézkedések szigorításáról szóló törvényt fogadott el az Országgyűlés.

Az új jogszabály értelmében a továbbiakban Szlovákia bevásárló központjainak nyitott területein sem lesz engedélyezett a dohányzás, és júliustól magasabb összegű bírságra számíthatnak a törvény megszegői.

Zuzana Zvolenska, egészségügyi miniszter szerint az új rendelkezés nem a dohányosok ellen irányul, hanem a passzív dohányzás ártalmaitól kívánja megvédeni a nemdohányosokat és különösen a gyerekeikkel a központokat felkereső családokat.

A Parlament ugyan elfogadta azt a kitételt, hogy a dohányfüstöt át nem eresztő és speciálisan erre kijelölt, zárt területeken továbbra is lehetséges legyen a dohányzás, de a bevásárló központok kávézóinak többsége nem rendelkezik ilyen helyiséggel.

Szlovákiában eddig a jogalkotás a középületekben való dohányzást korlátozta, és magasabb adót vetett ki a cigarettákra. Az italboltok vezetői számára előírták, hogy vendéglátó egységük alapterületének legalább felét nemdohányzó helyiségként kell üzemeltetniük, és a dohányzó részleget ettől el kell különíteni. Mind ez ideig a bevásárló központokban működő kávézókra és éttermekre nem vonatkoztak a korlátozó intézkedések. (ZLL)

Forrás:
New Law Bans Smoking in Open in Shopping Centres. The Daily Slovakia, 2013.05.22. http://www.thedaily.sk/new-law-bans-smoking-in-open-in-shopping-centres/#ixzz2U0q5CKrq
(Letöltés dátuma: 2013.05.22.)

Megjelenés dátuma: 2013-05-22 14:22:24