HealthOnline cikkek

Ország:

Témakör: Egészségügyi dolgozók

A közeljövőben emelkedni fog a szlovák orvosok fizetése

Szlovákia kormánya elfogadta azt a törvényjavaslatot, mely egy következő lépcsőben fizetésemelést indítványoz az orvosok számára.

Az Egészségbiztosítási Törvényt módosító javaslat az egészségügyi miniszter és az orvosi szakszervezetek által az orvosok fizetésemelésére vonatkozóan kötött megállapodáson alapul. Ennek értelmében az orvosi fizetések emelésére kétszer kerül sor. Az ehhez szükséges anyagi alapokat a kórházaknak maguknak kell előteremteniük, mivel ilyen célból nem várható semmilyen speciális erőforrás allokálása.

Szlovákia kisebb és közepes méretű kórházai, melyek Szlovákia Kórházszövetségébe (AHS) tömörülnek, nem rendelkeznek a további fizetésemelésekhez szükséges pénzösszegekkel. Így az AHS a kórházak pénzalapjainak növelésére tárgyalásokat készül folytatni az egészségbiztosítókkal.

Az előírások szerint 2014 januárjától az akkreditációval nem rendelkező orvosok fizetésének az országos átlagbér 1,25-szorosára kell emelkednie, ugyanakkor az akkreditált orvosok fizetésemelésének az átlagbér 2,1-szeresét kell kitennie. (ZLL)

Forrás:
The salaries of doctors will increase. Health Policy Institute, 2013.04.27.
http://www.hpi.sk/hpi/en/view/9716/the-salaries-of-doctors-will-increase.html
(Letöltés dátuma: 2013.05.28.)

Megjelenés dátuma: 2013-05-28 10:34:00